Ένα φυτό από την Κίνα κάποιοι επιδιώκουν να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας κι αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον, επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες.
Είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και τη Μογγολία. Το «Γκότζι Μπέρι» άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης.
Το συγκεκριμένο φυτό θεωρείται πως αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, ενώ με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τονίζεται πως χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα.
Το Γκότζι Μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης, θεωρητικά γιατί στην πράξη, υπάρχουν αστερίσκοι. Καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό.
Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί όμως να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος. Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1ο και το 2ο χρόνο ενώ σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει στον 3ο και 4ο χρόνο. Η συλλογή του καρπού είναι δύσκολη, καθώς γίνεται με το χέρι και για το λόγο αυτό το προτιμούν αγρότες που καλλιεργούν λίγα στρέμματα.
Παγίδες: Στην αγορά της Ελλάδας, πάντως, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι πούλησαν και φυτά που δεν ήταν για παραγωγή αλλά καλλωπιστικά, γι΄αυτό οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.