Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καρπουζιά

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με καρπουζιές.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis)

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στους νομούς Μαγνησίας-Καρδίτσας-ΛάρισαςΤρικάλων και Φθιώτιδας.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις γίνονται σε θερμοκρασίες 5- 280 C( άριστες 16-220 C).Η ασθένεια ευνοείται από τον υγρό και βροχερό καιρό.

Καταπολέμηση: . Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου και των άλλων μυκήτων.

ΩΙΔΙΟ (Erysiphe cichoracearum,Sphaerotheca fuliginea)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζονται οι προσβολές από το ωίδιο στις καλλιέργειες με καρπουζιές. διαπιστώθηκε στους Νομούς Καρδίτσας Μαγνησίας Τρικάλων.

Συμπτώματα: Μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων στους μίσχους και τους βλαστούς Η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης

Συνθήκες ανάπτυξης :Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30C.(άριστη 25-26C) Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. σε μεγάλες αποστάσεις.

Καταπολέμηση: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα..

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ(Alternaria curcubitae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζονται οι προσβολές από την Αλτερναρια στις καλλιέργειες με καρπουζιές Κυκλικές μαύρες ή καστανές κηλίδες αρχικά στα φύλλα της βάσης . Παρόμοιες κηλίδες σχηματίζονται αργότερα στους μίσχους και στους καρπούς Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία μετά από βροχή και θερμοκρασία 23- 28C. Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΩΣΗ(Cladosporium cucumerinum)

Συμπτώματα: Το παθογόνο προσβάλει τα φυτά σε όλα τα σταδια ανάπτυξης Τα συμπτώματα στα φύλλα και τα στελέχη εμφανίζονται κηλίδες ανοικτού πρασίνου χρώματος και τελικά παίρνουν σκούρο γκριζόλευκο και γίνονται γωνιώδεις.

Συνθήκες ανάπτυξης : Ο Μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 2-35 C . Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις : Συνεχίζονται οι προσβολές από τον τετράνυχο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές. στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, και Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ..