Θα πρέπει όλοι οι συντελεστές να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε η αντιμετώπιση του δάκου να μην βασιστεί σε ημιτελείς προσεγγίσεις με απρόβλεπτες συνέπειες στην παραγωγή.
Ο δάκος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς και η αντιμετώπισή του είναι και πρέπει να είναι κύρια προτεραιότητα για τον κάθε παραγωγό. Στη χώρα μας η αντιμετώπισή του βασίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, των δολωματικών ψεκασμών, των ψεκασμών κάλυψης και στη χρήση παγίδων.
Η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και για τη βελτίωσή της αναπτύσσονται ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των πληθυσμών του εντόμου με τη χρήση ηλεκτρονικών παγίδων οι οποίες υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές τους ότι αναγνωρίζουν αυτόματα το έντομο και επομένως προσφέρουν το πλεονέκτημα της καταμέτρησης των ατόμων του δάκου στις παγίδες σε πραγματικό χρόνο. Είναι όμως έτσι;
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι είναι έτσι, πράγμα που πρέπει να πιστοποιηθεί για κάθε τύπο ηλεκτρονικής παγίδας που παρουσιάζεται και ισχυρίζεται τα ανάλογα, ο κάθε παραγωγός πρέπει να γνωρίζει ότι οι ηλεκτρονικές παγίδες δίνουν μόνο τα στοιχεία των δακο-συλλήψεων και όχι μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση του δάκου.
Ουσιαστικά, στην αντιμετώπιση του δάκου ο αριθμός των ατόμων του δάκου ανά παγίδα είναι μόνο μία ένδειξη η οποία πρέπει να συνδυαστεί με πολλά άλλα δεδομένα για να ληφθεί απόφαση για ψεκασμό, να οριστεί η περιοχή του ψεκασμού και κατόπιν να εφαρμοστεί ο ψεκασμός με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Από όσα γνωρίζουμε η ανάπτυξη ηλεκτρονικών προσεγγίσεων στα παραπάνω θέματα αντιμετώπισης και εφαρμογής ψεκασμών βρίσκεται υπό ανάπτυξη ή αγνοείται παντελώς.
Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουν οι παραγωγοί ώστε να μην προσδοκούν ότι θα λύσουν το πρόβλημα του δάκου μόνο με τη χρήση της ηλεκτρονικής παγίδας, που ασφαλώς θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη λύση του προβλήματος, αλλά μόνο ως μέρος ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος αντιμετώπισης. Ακόμη περισσότερο, η τυχόν γενικευμένη εγκατάσταση τέτοιων παγίδων μέσω ενισχυόμενων πρακτικών της νέας ΚΑΠ πιστεύουμε ότι εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα στην προστασία της παραγωγής.
Θα πρέπει όλοι οι συντελεστές να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε η αντιμετώπιση του δάκου να μην βασιστεί σε ημιτελείς προσεγγίσεις με απρόβλεπτες συνέπειες στην παραγωγή.
Διονύσιος Περδίκης, Καθηγητής Εντομολογίας
Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης, Καθηγητής Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών