Επίσης συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διάφορες κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Σε αρκετές περιοχές (Λευκάδα-Πρέβεζα) βρισκόμαστε πολύ κοντά στο στάδιο της άνθησης. Οι προσβολές σε αυτό το στάδιο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικές για την παραγωγή. Συνιστάται, σε όσες περιοχές η βλάστηση έχει φτάσει στο στάδιο μούρου, η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο κυρίως εκεί που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευπαθείς ποικιλίες και ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις. Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης να προτιμούνται φάρμακα διεισδυτικά ή διασυστηματικά που δεν ξεπλένονται από τις βροχοπτώσεις που επικρατούν αυτή την περίοδο, με επαναλήψεις ανά 10 ημέρες. Επίσης συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διάφορες κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.
ΩΙΔΙΟ
Κατά την περίοδο της άνθησης το αμπέλι παρουσιάζει την μεγαλύτερη ευαισθησία στις προσβολές του ωϊδίου. Οι αμπελουργοί θα πρέπει να επισκοπούν τον αμπελώνα τακτικά κάθε εβδομάδα και σε περίπτωση προσβολής να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Να γίνει υποχρεωτικά ψεκασμός με διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα εναντίον του ωϊδίου όταν θα έχουμε ανθοταξίες πλήρως χωρισμένες με χωριστά άνθη (εικόνα 17) με επανάληψή του στο 80% της άνθησης (εικόνα 25) και στο στάδιο των ραγών με μέγεθος 2 mm – τα τσαμπιά αρχίζουν να γέρνουν (εικόνα 29). Αν χρησιμοποιηθούν σκευάσματα επαφής όπως το θείο θα πρέπει αντί των τριών υποχρεωτικών ψεκασμών να γίνουν 6 εφαρμογές, οι τρεις στα στάδια που περιγράφονται και οι άλλες τρεις ενδιάμεσα. Η καταπολέμηση του ωϊδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.