Τριτικάλε: Ένα υβρίδιο για φτωχές περιοχές

Το τριτικάλε είναι λιγότερο ευαίσθητο στις ελλείψεις νερού

Οι αποδόσεις του τριτικάλε, είναι συγκρίσιμες με αυτές του σιταριού. Ωστόσο, σε καλύτερες τοποθεσίες, είναι σίγουρα πιο επικερδής η σπορά σιταριού, ενώ τα χειρότερα χωράφια είναι πιο ευνοϊκά για το τριτικάλε. 

Το τριτικάλε είναι λιγότερο ευαίσθητο στις ελλείψεις νερού λόγω του έντονα ανεπτυγμένου ριζικού του συστήματος και συνεπώς της καλύτερης διαχείρισης του νερού. 

Η σωστή καλλιέργεια του εδάφους επηρεάζει σημαντικά την απόδοση. Ειδικότερα, το έγκαιρο και αρκετά πρώιμο όργωμα της σποράς. Η επίδραση της ημερομηνίας σποράς στην απόδοση και την ποιότητα είναι πολύ μεγάλη, αλλά το τριτικάλε είναι αρκετά ανεκτικό στην καθυστέρηση της σποράς. 

Το πρότυπο σποράς εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους, την προπαρασκευή και την ημερομηνία σποράς. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της καλλιέργειας είναι οι χαμηλές απαιτήσεις της σε φυτεία και προφυτρωτικά φυτά και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με το σιτάρι.

Το δυναμικό της καλλιέργειας αυτής υποτιμάται. Η απροθυμία των γεωργών να καλλιεργήσουν αυτή την καλλιέργεια οφείλεται στη δυναμική των μεταβολών της απόδοσης. Σύμφωνα με την ΚΟΑ, πέρυσι το τριτικάλε απέδωσε 4,54 τόνους/στρέμμα. 

Η εμπειρία της COBORU δείχνει ότι αυτό το σιτηρό μπορεί να αποδώσει διπλάσια ποσότητα και το δυναμικό του για τη διαμόρφωση της απόδοσης είναι ακόμη υψηλότερο. Η διαφορά είναι τεράστια. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα λαθών στην αγροτεχνολογία και στην εξοικονόμηση σπόρων.

Η πιο συμφέρουσα και σχετικά φθηνότερη λύση είναι η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της αναπαραγωγής των εταιρειών σπόρων - η αγορά πιστοποιημένου σπόρου. Είναι το όχημα της βιολογικής προόδου. Το κόστος που προκύπτει για σπόρους υψηλής ποιότητας είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος της λίπανσης ή το μέσο κόστος της χημικής προστασίας. 

Η εγκατάλειψη της αντικατάστασης σπόρων είναι γενικά αντιπαραγωγική. Αντί να εξοικονομεί χρήματα, δημιουργεί έξοδα προστασίας των φυτειών. Οι διαθέσιμες ποικιλίες τριτικάλε συνδυάζουν τόσο υψηλό δυναμικό απόδοσης όσο και καλή υγεία και αντοχή στο στρες. Χαρακτηρίζονται επίσης από σταθερότητα απόδοσης. 

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι μια ποικιλία σχεδιασμένη για καλλιέργεια σε φτωχά εδάφη, ένα οριακό σημείο για την καλλιέργεια αυτή - Polo. Είναι διαθέσιμη στην αγορά από πέρυσι. Χαρακτηρίζεται από υψηλό και σταθερό επίπεδο απόδοσης. 

Έχει πολύ καλές ιδιότητες προσαρμογής σε διαφορετικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Χαρακτηρίζεται από πολύ καλό υγειονομικό προφίλ - έχει καλή αντοχή σε όλες τις εξεταζόμενες οντότητες ασθενειών. Έχει καλή αντοχή στο χειμώνα. Αντέχει σε περιοδικές ελλείψεις νερού. Είναι ποικιλία με μέτριο μήκος άχυρου και καλή αντοχή στο σπάσιμο.

Αξίζει να επιλέγονται σύγχρονες, υψηλής απόδοσης ποικιλίες τριτικάλε για να καταστεί η καλλιέργειά του ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα σιτηρά. Ο κόκκος του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με πολύ καλή πεπτικότητα και ευνοϊκή σύνθεση αμινοξέων, γεγονός που καθιστά την καλλιέργειά του δημοφιλή κυρίως σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα χοίρων και πουλερικών. Το τριτικάλε μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί με επιτυχία για ενεργειακούς σκοπούς και είναι εξαιρετικό ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης. 

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η καλλιέργεια σε μονοκαλλιέργεια οδηγεί σε μείωση της απόδοσης και της ποιότητας. Ωστόσο, το τριτικάλε που σπέρνεται μετά από άλλα σιτηρά αποδίδει πολύ περισσότερο από τα ανοιξιάτικα σιτηρά που σπέρνονται στις ίδιες περιοχές. 

Μετά από κατώτερες προφυτρωτικές καλλιέργειες, είναι δυνατόν να επιτευχθούν ικανοποιητικές αποδόσεις με τη χρήση εντατικής τεχνολογίας παραγωγής. Δεν πρέπει να λησμονείται η προσαρμογή των συνηθειών των φυτών, η προστασία, ιδίως με ζιζανιοκτόνα, και η ισορροπημένη λίπανση. 

Η χρήση σπόρων καλής ποιότητας και η σωστή αγροτεχνολογία επιτρέπουν την αξιοποίηση της βιολογικής προόδου και την επίτευξη αποδόσεων 10 τόνων/στρέμμα, ακόμη και σε φτωχές τοποθεσίες. Η καλλιέργεια του χειμερινού τριτικάλε είναι ένα δυναμικό που αξίζει να αξιοποιηθεί.