Οδηγός για την προστασία του αμπελώνα σας από εχθρούς και ασθένειες

Προχωρημένη καρπόδεση σε πρώιμες περιοχές και ποικιλίες

Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Σύμφωνα με μακροσκοπικές παρατηρήσεις της υπηρεσίας μας το αμπέλι βρίσκεται στo βλαστικό στάδιο προχωρημένης καρπόδεσης σε πρώιμες περιοχές και ποικιλίες. Το δίκτυο των φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας μας για τον νομό Καβάλας έχει εγκατασταθεί στις περιοχές Ελευθερές, Ελαιοχώρι, Μυρτόφυτο, Κάρυανη, Οφρύνιο , Ορφάνι, Κοκκινοχώρι, Ακροπόταμος, Πλατανότοπος & Μεσορόπης αλλά και σε αντιπροσωπευτικές θέσεις στους όμορους νομούς Δράμας, Σερρών και Ξάνθης . Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας μας έχει ξεκινήσει η πτήση του εντόμου (καρπόβια γενεεά) σε χαμηλά ποσοστά στα τέλη Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας κατά την παρούσα χρονική περίοδο και στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αμπέλι. Οι προσβολές από την καρπόβια γενεεά είναι σημαντικές για την καλλιέργεια και κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Η διενέργεια των ψεκασμών, το είδος του φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ανάλογα με τη δράση του) καθώς και η επαναληπτικότητα των ψεκασμών εξαρτάται από τις παρατηρήσεις στον αμπελώνα, τις συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων, το ιστορικό του αμπελώνα , αλλά και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο ή οινοποιήσιμο αμπέλι). Πάντοτε σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους.

Τζιτζικάκι (Empoasca spp)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του συγκεκριμένου εντόμου το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημίες στην καλλιέργεια. Το έντομο απομυζά χυμούς από τα φύλλα και παράλληλα εκκρίνει ουσίες που προκαλούν βλάβες στο αγγειακό σύστημα το οποίο εφοδιάζει τα φύλλα με θρεπτικά στοιχεία. Τα φύλλα παρουσιάζουν συστροφές και μοιάζουν σαν καμένα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα μεσαία και κορυφαία φύλλα του κλήματος. Κατά τον έλεγχο στον αμπελώνα ένα απλό τίναγμα του σύρματος των κληματίδων προκαλεί το πέταγμα των συγκεκριμένων εντόμων και αποτελεί ένδειξη για την παρουσία του. Επίσης οι παραγωγοί μπορούν να ελέγξουν το χωράφιτους μετρώντας την παρουσία άπτερων ατόμων (νύμφες) στην κάτω επιφάνεια εκατό φύλλων. Τα φύλλα τα λαμβάνουν από διάφορα σημεία της έκτασης του χωραφιού, από την μέση και το πάνω τμήμα των κλημάτων. Αν οι συλλήψεις στα εκατό φύλλα είναι σε υψηλό ποσοστό συνιστώνται ψεκασμοί και σε συνδυασμό με την ευδεμίδα.

Ωίδιο (Erysiphe necator)

Σε όλες τις περιοχές με έμφαση σε αυτές που υπάρχει αυξημένη υγρασία η αντιμετώπιση της ασθένειας συνεχίζεται με ψεκασμούς συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας με ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο. Οι ψεκασμοί είναι καθοριστικής σημασίας καθώς το ωίδιο ενδημεί σε όλη την αμπελουργική ζώνη. Στο στάδιο ανάπτυξης ραγών, που διανύουμε υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ασθένεια και έτσι οι ψεκασμοί πρέπει να παρέχουν πλήρη κάλυψη καθ’ όλο το διάστημα μεταξύ των ψεκασμών . Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της ασθένειας καθώς στους 26 °C χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη μόλυνση του φύλλου μέχρι την παραγωγή νέων μολύνσεων, ενώ άνω των 32 °C δεν πραγματοποιούνται μολύνσεις.

Περονόσπορος (Plasmopara viticola)

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας. Σε αμπελώνες, όπου ο περονόσπορος εμφανίζεται κάθε χρόνο, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή. Σε όλες τις περιπτώσεις συνιστάται ψεκασμός, αν διαπιστωθούν οι πρώτες χαρακτηριστικές κηλίδες, οι οποίες αποτελούν εστίες εξάπλωσης του περονόσπορου.

Βοτρύτης (Botrytis cinerea)

Συνιστάται να πραγματοποιηθεί ένας προληπτικός ψεκασμός πριν το «κλείσιμο» των τσαμπιών με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Ψευδόκοκκος (Planococcus ficus)

Σε αμπέλια που εμφανίζονται προσβολές από ψευδόκοκκο, πρέπει να γίνει καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται καλό «λούσιμο» των πρέμνων. Επίσης πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών. Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή όπως αναγράφεται στις ετικέτες.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. //1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul