Ο λόγος δεν είναι η πιθανότητα διάθεσης της μελλοντικής παραγωγής αλλά η «επιτυχής» φύτευση που αναλύσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, που τα τελευταία χρόνια έγινε μια πολύ δύσκολη υπόθεση.
Ο γνωστός συντοπίτης μας Βασίλειος Έξαρχος Γεωπόνος Α.Π.Θ., με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην «Αεριφορική» Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, μας επισημαίνει ότι αισίως τελείωσαν και οι τελευταίες φυτεύσεις Ακτινιδίων σε όλη την επικράτεια με αρκετά μεγάλη επιτυχία αλλά και πολύ κόπο....
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Έξαρχος επισημαίνει ότι όποιος παραγωγός σκέφτεται την ερχόμενη χρονιά να φυτέψει ακτινίδια πρέπει να το σκεφτεί καλά από πολλές πλευρές....
Ο λόγος δεν είναι η πιθανότητα διάθεσης της μελλοντικής παραγωγής αλλά η «επιτυχής» φύτευση που αναλύσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, που τα τελευταία χρόνια έγινε μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο κ. Έξαρχος παρακολουθεί πολλά «Νεόφυτα» κτήματα ανά την Ελλάδα τα οποία ανέλαβε «κατόπιν εορτής», δηλαδή αφού δημιουργήθηκε το πρόβλημα, τα οποία δεν πάνε καλά...
Οι βασικοί λόγοι που τα τελευταία χρόνια δεν πάνε και τόσο καλά οι νέες φυτείες Ακτινίδιων είναι οι εξής:
1) Η Κλιματική Αλλαγή που όπως γνωρίζουμε, είναι όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, με ένα πιο «ξηροθερμικό» κλίμα το οποίο καταπονεί μόνιμα τα νεαρά φυτά.
2) Το κακό "φυτωριακό" υλικό όπου φυτά με πολύ μικρό ριζικό σύστημα ή φυτά που έρχονται από τα φυτώρια με ασθένειες (όπως φυτόφθορα, Αρμιλάρια) κ.α., τα οποία τελικά δεν τα καταφέρνουν, στην πορεία μένουν στάσιμα και στο τέλος πεθαίνουν.
3) Λάθος περιοχή φύτευσης είτε λόγω μη συμβατού εδάφους(π.χ. Αργιλώδη εδάφη με υψηλό ενεργό Ανθρακικό Ασβέστιο), είτε λόγο μη συμβατού τοπικού κλίματος (πχ. Πρώιμοι παγετοί, Ανεμόπληκτες περιοχές κ.α. ).
4) Λάθος διαδικασία και χρόνο φύτευσης (π.χ. βαθιά φύτευση κ.α.).
5) Παραγωγοί που δεν έχουν στην διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο για τις απαιτητικές καλλιεργητικές φροντίδες (π.χ. τακτικό και σωστό πότισμα), ή δεν έχουν γνώσεις πάνω στην δενδροκομία(π.χ. αγρότες που έχουν μόνον ετήσιες καλλιέργειες. Βαμβάκι, καλαμπόκι κ.α.)
Επειδή το κόστος εγκατάστασης ως γνωστόν είναι πολύ μεγάλο, πρέπει οι μελλοντικοί ακτινιδιοπαραγωγοί να το σκεφτούν αρκετά καλά ...και να έρθουν σε επαφή με έναν έμπειρο γεωπόνο πάνω στην καλλιέργεια αυτή, τουλάχιστον 3 μήνες πριν, για να γίνει ο απαραίτητος προφυτευτικός έλεγχος.
Στις φωτογραφίες βλέπετε τον κ. Έξαρχο σε φυτεύσεις όλη την Ελλάδα ο οποίος είναι παρών κατά την διαδικασία αυτή και σύμφωνα με τον ίδιο...Η ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ....
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ