Ασθένειες στο αμπέλι

Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός για την καταπολέμηση της ευδεμίδας΄.

ΑΜΠΕΛΙ

Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Με βάση τα δεδομένα από παρατηρήσεις και τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας μας το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο αλλαγής χρώματος στους βότρεις – αρχές ωρίμανσης, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία. Υψηλοί πληθυσμοίτης καρπόβιας γενεάς καταγράφηκαν στις περισσότερες περιοχές της ΠΕ Καβάλας . Η αντιμετώπιση του εντόμου στο στάδιο αυτό κρίνεται σημαντική ως προς την διασφάλιση της ποιότητας των σταφυλιών .

Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός για την καταπολέμηση της ευδεμίδας με ιδιαίτερη προσοχή στις πρώιμες ποικιλίες (επιτραπέζιες) οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο της συγκομιδής.

Προτείνεται οι ψεκασμοί να πραγματοποιούνται με βιολογικά σκευάσματα ή και σκευάσματα με βάση το βάκιλο θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) λόγω μικρής υπολειμματικής διάρκειας. Οι ψεκασμοί κατά την εφαρμογή τους πρέπει να κατευθύνονται στη ζώνη των σταφυλιών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλή διαβροχή των ραγών.

Άλλες ασθένειες

Ωΐδιο:

Λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες καθώς και τα εντατικά ποτίσματα στους αμπελώνες, συνιστώνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση του, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό προσβολής. Βοτρύτης: Όσοι παραγωγοί δεν έχουν προβεί σε χημική καταπολέμηση κατά το στάδιο του κλεισίματος των ραγών συνιστάται ψεκασμός προληπτικά.

Όξινη σήψη (Σακχαρομύκητες και βακτήρια):

Η προσβολή της όξινης σήψης μεταδίδεται από το έντομο δροσόφιλα (Drosophila melanogaster) ή κοινώς μύγα του ξυδιού το οποίο μεταφέρει το μόλυσμα πάνω σε πληγές στην επιφάνεια των ραγών προκαλώντας ταχύτατη σήψη

. Παρατηρείται κυρίως σε αμπέλια όπου δεν έγινε ορθή αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και εμφανίζεται κατά την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών. Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και η επαναληπτικότητα των ψεκασμών εξαρτάται από τα δελτία πρόγνωσης για τον καιρό, τις συλλήψεις στα δίκτυα φερομονικών παγίδων, τη δραστικότητα του σκευάσματος, το ιστορικό προσβολής του αμπελώνα καθώς καιτην κατεύθυνση παραγωγής (επιτραπέζια ή οινοποιήσιμα σταφύλια). Η διενέργεια των ψεκασμών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος. Ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τελευταία εφαρμογή έως την συγκομιδή.

Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή όπως αναγράφεται στις ετικέτες. Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. //1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul