Για να αντιμετωπίσει την Επόμενη Ημέρα.
Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη ότι η Επόμενη Ημέρα από την κρίση του κορονοϊού COVID-19 θα βρει την Ελλάδα σε μεγάλη διατροφική ανεπάρκεια, προκαλώντας επισιτιστική κρίση.
Από το 2014 που ιδρύθηκε το ΑΚΚΕΛ και κυρίως από τα τέλη του 2018 όταν εργαζόταν με το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων για τη δημιουργία συμμαχίας ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, κεντρικό ρόλο στη δράση του έχει την διατροφική αυτάρκεια της χώρας ώστε να μην αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση και να είναι σε θέση να παράγει τα απαραίτητα τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου οι κυβερνητικοί χειρισμοί των παλαιότερων ετών έχουν σχεδόν καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό (ανθρώπινο και υποδομών) σε μεγάλο τμήμα της Πρωτογενούς Παραγωγής Τροφίμων. Η Ελλάδα πριν ακόμη γίνει μέλος στην τότε ΕΟΚ, είχε πλήρη διατροφική αυτάρκεια από την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων και ένα επιπλέον 17% τουλάχιστον, ώστε να μπορεί να το εξάγει. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη και καταγραφή που έγινε το 2015, η διατροφική αυτάρκεια στην Ελλάδα ήταν μόνο 30%, με την μεγαλύτερη μείωση να έχει γίνει κατά την περίοδο των Μνημονίων. Ο COVID-19 μάς βρήκε ήδη σε πολύ χαμηλή συνολική διατροφική αυτάρκεια.
Είναι ζοφερή η επόμενη μέρα από την κρίση, στην οποία μας έβαλαν οι καθυστερημένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης (άσχετα αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καλοταϊσμένα κανάλια και φιλικά προσκείμενοι, πολιτικολογούντες επιστήμονες μιλούν για έγκαιρη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού) όταν ειρωνεύτηκαν τα τεστ ελέγχου στα αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου και άφησαν τον COVID-19 να μπει στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν μία εκστρατεία εκτροπής της προσοχής για να μην δούμε τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από την διακυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά, που επέφεραν μνημονιακά καταστροφικά αποτελέσματα στο εθνικό σύστημα υγείας με απολύσεις γιατρών, εξώθηση άλλων να φύγουν στο εξωτερικό, στέρηση υλικών και εξοπλισμού στα νοσοκομεία κλπ. ΑΥΤΟΣ είναι ο θεμελιώδης λόγος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα από την καθυστέρηση και από την μη διεξαγωγή τεστ ελέγχου στα σημεία εισόδου της χώρας. Και μας πουλούν ηγεσία και υπευθυνότητα.
Αυτό είναι το ένα στοιχείο που το καθεστωτικό μιντιακό καθεστώς δεν αναδεικνύει και το άλλο είναι ότι η μνημονιακή λαίλαπα, με τα καθεστωτικά κόμματα, έχει καταστρέψει μεγάλο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγικής βάσης και μας έχει θέσει σε τεράστιο κίνδυνο διατροφικής κρίσης. Η ανακοίνωσή μας είναι ταυτόχρονα και εν δυνάμει Μηνυτήρια Αναφορά αν πραγματοποιηθούν τα προαναφερθέντα, για να φωτίσουμε το τοπίο και να προσωποποιηθούν οι ευθύνες.
Το στοιχείο που κάνει εφιαλτική την επισιτιστική κρίση, που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε αν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα, είναι ότι δεν θα έχουμε δυνατότητα να κάνουμε εισαγωγές διότι όλες οι χώρες απαγορεύουν τις εξαγωγές τροφίμων να προστατεύσουν την εσωτερική τους αγορά και τους πολίτες τους. Ένα παράδειγμα είναι ότι οι εισαγωγές σε μαλακό σιτάρι από το οποίο παράγεται το ψωμί αν δεν έχουν ήδη σταματήσει, θα σταματήσουν σύντομα. Συνοπτικά, τα ακόλουθα γεγονότα δίνουν μία ιδέα τί γίνεται γύρω μας και τι ΔΕΝ κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Ελλάδα:
Το Βιετνάμ έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, το Καζαχστάν τις εξαγωγές καρότων, ζάχαρης και πατάτας, η Σερβία απαγόρευσε να εξάγεται το ηλιέλαιο, τα Σκόπια περιορίζουν τις εξαγωγές σίτου, σικάλεως και αλεύρων, η Ρωσία ετοιμάζεται να βάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού και κριθαριού. Επίσης, όλες οι χώρες ενισχύουν τους κτηνοτρόφους και αγρότες με σημαντικά ποσά και παροχές ενόψει του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει τον Μάκη Βορίδη ως αιχμή του τσεκουριού για να σφάζει τους Έλληνες παραγωγούς του Πρωτογενούς τομέα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ελπίζουμε να μην ισχύουν όσα επιτακτικά ακούγονται για τελικό σχέδιο αντιμετώπισης, μεταξύ άλλων επερχόμενων, και της επισιτιστικής κρίσης, μέσω «οικουμενικής» κυβέρνησης ή «εθνικής σωτηρίας» με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως πρωθυπουργό (ή σε καίρια θέση), όπως σχεδόν έγινε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο (ο οποίος είχε τον Δημήτρη Τσιόδρα ως κυβερνητικό εκπρόσωπο) και ότι όλο αυτό που βλέπουμε στις 6 μ.μ. κάθε μέρα μαζί με τον Επιλοχία Χαρδαλιά είναι η διαμόρφωση ηγετικού πολιτικού προφίλ.