Καλούμε την κυβέρνηση να ανοίξει σήμερα κιόλας έναν οργανωμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
Κατόπιν συζήτησης με :
1)Τον τομέα περιβάλλοντος του Κινήματος
2) Τους εκπροσώπους μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
3) Πολίτες του νομού και κυρίως του Δήμου Μετεώρων
4) Επιστημονικό προσωπικό του Νομού αλλά και της Θεσσαλίας
Η Ν.Ε. επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής τάσσεται κατά της δημιουργίας του αιολικού πάρκου στις κορυφές του Ασπροποτάμου με τις σημερινές προϋποθέσεις . Η «άρον άρον» προσπάθεια «αξιοποίησης» της ευρύτερης περιοχής και η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση θέλει να την επιβάλλει , δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, αντιθέτως προτεραιότητα της φαίνεται να είναι η εξυπηρέτηση και η διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών .
Οι τελευταίοι με τη σειρά τους , ενδιαφέρονται για την ελαχιστοποίηση του κόστους της επένδυσής τους και όχι για το ενδεδειγμένο αποτέλεσμα προς όφελος όλων. Για ποιον άλλο λόγο άλλωστε να μην θέλουν να αξιοποιήσουν μερικές από τις χιλιάδες βραχονησίδες της χώρας αλλά αντί αυτού επιλέγουν την εύκολη λύση των απάτητων κορυφών του Ασπροποτάμου? Επιλέγουν άραγε ,μαζί με την κυβέρνηση , το φθηνό , το εύκολο , το γρήγορο αντί του ορθού, του φιλικού προς το περιβάλλον , του κοινωνικά δίκαιου?
Η παράταξη μας είναι εκείνη που άνοιξε τη συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την αειφόρο ανάπτυξη. Το ΠΑΣΟΚ από ιδρύσεώς του ακόμα, είχε σαφώς εκφράσει την προτεραιότητά του για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι σημερινές δε, περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ, ήταν στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ από το 2004 ακόμα.
Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε , ότι όταν τότε μιλούσαμε για ΠΡΑΣΙΝΗ ανάπτυξη , το σημερινό κυβερνών κόμμα μας χλεύαζε απαντώντας με ευφυολογήματα όπως «πράσινα άλογα » και άλλες «εξυπνάδες».Τα παραπάνω, υπενθυμίζονται γιατί θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε άλλο παρά εναντίον των ιδιωτικών πρωτοβουλιών είμαστε και φυσικά οι ενστάσεις του Κινήματος μας δεν αφορούν την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.
Οι επενδύσεις αυτές όμως, θα πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού , χωροταξικού , περιβαλλοντικού και πολιτιστικού . Επίσης , η αντίθεση μας επ’ουδενί δεν σημαίνει «μακρυά από εμάς κι ας είναι όπου θέλει». Οφείλουμε όλοι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι η μορφολογία του εδάφους της, ενδεχομένως να προσφέρει πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις(βραχονησίδες, κυματική ενέργεια κλπ) , αρκεί βεβαίως κάποιοι να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη(επενδυτές) και κάποιοι άλλοι να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους(κυβέρνηση).
Η Ελλάδα, με το σχετικά καθαρό περιβάλλον , πού έχει κύρια χαρακτηριστικά το ήπιο κλίμα, την καθαρή ατμόσφαιρα και τον θαλάσσιο πλούτο, οφείλει άμεσα:
- 1. να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της και να περάσει σε ένα πρότυπο πού θα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
- 2. Nα αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης, τόσο της ενεργειακής προσφοράς, όσο και ενεργειακής ζήτησης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια στον εφοδιασμό και τη διαφοροποίηση των πηγών. Η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα,θα ανοίξει νέα πεδία δράσης και νέες αγορές για τους δημιουργικούς παραγωγούς και τις καινοτόμες ιδέες, για τους νέους επιστήμονες,πού σήμερα ασφυκτιούν σε ένα κλειστό και αγκυλωμένο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.
- 3. Να σχεδιάσει μία βιώσιμη υδατική πολιτική με σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων,αλλάζοντας ταυτόχρονα το πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης σε μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.
- 4. Να προχωρήσει σε σύγχρονες μορφές ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων με θέσπιση οικονομικών κινήτρων γιά τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την ενσωμάτωση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Το φυσικό περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η διαφύλαξη, η προστασία και η ανάδειξη των οικοσυστημάτων, αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα και χρειάζεται να συνδεθεί με το όραμα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης,η οποία αποτελεί θεμελιώδη άξονα της κεντροαριστεράς
Εν κατακλείδι ,καλούμε την κυβέρνηση να ανοίξει σήμερα κιόλας έναν οργανωμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , προκειμένου να καταλήξει στο βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα . Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει και να διατάζει, σε θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας.
Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μία εκτενής καμπάνια ενημέρωσης η οποία θα ενεργοποιήσει έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από το θέμα. Οι πολίτες τόσο του Νομού όσο και όλης της επικράτειας, δικαιούνται να γνωρίζουν αν και κατά πόσο είναι ωφέλιμες οι επενδύσεις αυτές , σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.