Το ΑΚΚΕΛ έδωσε στήριξη στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με 180 τόνους τριφύλλι

Για τους πλημμυροπαθείς η στήριξη είναι περίπου 180 τόνοι ζωοτροφές, που διατέθηκαν από το υστέρημα κτηνοτρόφων και αγροτών, και μεταφέρθηκαν στις πληγείσες περιοχές με δωρεά το τεράστιο κόστος των εξόδων των μεταφορικών.

Την αλληλεγγύη του στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας εξέφρασε με πράξεις όπως πάντα το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας ΑΚΚΕΛ, που έστειλε 9 συρόμενα φορτηγά με τριφύλλι (εκτός ενός στο Στεφανοβίκειο όπου το φορτίο ήταν άχυρα) ως βοήθεια στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, το ΑΚΚΕΛ είχε πρωτοστατήσει σε παροχή ζωοτροφών και στις πλημμύρες του Ιανού, αλλά και στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Για τους πλημμυροπαθείς η στήριξη είναι περίπου 180 τόνοι ζωοτροφές, που διατέθηκαν από το υστέρημα κτηνοτρόφων και αγροτών, και μεταφέρθηκαν στις πληγείσες περιοχές με δωρεά το τεράστιο κόστος των εξόδων των μεταφορικών από την εταιρεία εξοπλισμού κτηνοτροφικών μονάδων MILKPLAN. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και δημοσίως τους παραγωγούς που έσπευσαν να διαθέσουν ζωοτροφές ως βοήθεια στους πλημμυροπαθείς:

  • Την κυρία Ελένη Ζάνζα από την Ομβριακή Δομοκού.
  • Τον Στέφανο Γιάνναρο και όλα τα παιδιά από το Βαλτερό Σερρών.
  • Τον Δημήτρη Τσιριμώκο και τον Σπύρο Κονδύλη από το Μεσολόγγι.
  • Τον Σάκη Ταλάνη, Σάββα Κιοσσέ, Χρήστο Ιωάννου, Δημήτρη Παπαδόπουλο Αφοί Αραμπατζή από τα Χρυσοχώραφα των Σερρών.
  • Τον Παναγιώτη Γκάτση από την Κατοχή Μεσολογγίου.
  • Τον Νίκο Τσάμη ιδιοκτήτη φορτηγού από τον Πενταλόφο Μεσολογγίου που μετέφερε εντελώς δωρεάν ένα φορτίο.

Ελπίζουμε να μην έχουμε ξεχάσει κάποιους και να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που παρά την προσφορά τους ζήτησαν να διατηρήσουμε την ανωνυμία τους


Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Βάκης Τσιομπανίδης δήλωσε «Η βοήθεια μας είναι πολύ μικρή συγκριτικά με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων στην Θεσσαλία, αλλά είναι μια χείρα βοηθείας και αλληλεγγύης στους συναδέλφους και φίλους που βιώνουν δύσκολες ώρες. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών μια συντονισμένη και αποτελεσματική δράση για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να αποζημιώσουν άμεσα τους πληγέντες. Πέρασαν 20 ημέρες και δεν υπήρξε η παραμικρή κρατική πρόνοια να χορηγηθούν ζωοτροφές στα ζώα που δεν πνίγηκαν και κινδυνεύουν από ασιτία μιας και οι περισσότερες ζωοτροφές έχουν καταστραφεί από την πλημμύρα. Γι' αυτό, εμείς ως ΑΚΚΕΛ, ως ένα κόμμα που γεννήθηκε από τους αγώνες και τις δυσκολίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους και να τους υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».


Επίσης το ΑΚΚΕΛ είναι σε επικοινωνία με συνεταιρισμούς προβάτων Λακόν στην Γαλλία, Ασάφ στην Ισπανία και Φρίσλαντ στην Γερμανία για κάποια βοήθεια σε ζωικό κεφάλαιο για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.

Προς ευχάριστη έκπληξη για εμάς, επικοινώνησε μαζί μας διπλωματικό στέλεχος της πρεσβείας της Γαλλίας για διευκρίνηση αν εκτός από πρόβατα, μάς ενδιαφέρουν ως βοήθεια αγελάδες, γίδες και ζωοτροφές. Μας είπαν δεν είχαν λάβει τέτοιο αίτημα από άλλη χώρα, ότι έψαξαν και είδαν πως η καταστροφή στην Θεσσαλία ήταν τρομερή και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν κάποια βοήθεια.

Περιμένουμε την επίσημη απάντηση τους για να συντονιστούμε. Ευχόμαστε να έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα, ακόμη όμως και το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας είναι ενθαρρυντικό.

 Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας "Daniel" στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1.000.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν υποστεί ζημιές, ενώ πολλές χιλιάδες ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι απαιτούν επείγουσες αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να περισώσουμε ότι σώζεται.