Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της γεωργίας

Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, όπως η έλλειψη στήριξης στις μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις.

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ελάφρυνση για τους αγρότες, πέραν της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (με μόλις 100 εκατ. €) που είχε ήδη εξαγγελθεί πολλές φορές, παρά τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού λόγω της υπέρμετρης υπερφορολόγησης.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μέτρα όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η προώθηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τα οποία όμως δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Το πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες απευθύνεται ουσιαστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας εκτός τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τους μικρούς συνεταιρισμούς, εντείνοντας τον ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών αγροτών και συνεταιρισμών, ενώ η υποσχόμενη διαχείριση των κόκκινων δανείων εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των funds και όχι των ίδιων των αγροτών.

Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, όπως η έλλειψη στήριξης στις μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς, η παταγώδης αποτυχία καταβολής ενισχύσεων και αποζημιώσεων και οι ζωονόσοι παραμένουν χωρίς καμία ουσιαστική λύση. 

Η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό των αγροτών, απαιτώντας δίκαιες και βιώσιμες λύσεις για τη γεωργία, με μέτρα που να ευνοούν τις μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς και τους συνεταιρισμούς. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις κενές υποσχέσεις και να υιοθετήσει πολιτικές που θα ενισχύουν πραγματικά την ελληνική αγροτική οικονομία.