Σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαμορφώνονται οι τιμές που αγοράζουν πρόβειο, κυρίως, γάλα από τους αιγοπροβατοτρόφους, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.
Αυτή η εξέλιξη είναι -σύμφωνα με δημοσίευμα του thessaliaeconomy.gr- απόρροια της αυξημένης ζήτησης, που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως για τη φέτα και σε μικρότερο ποσοστό στη μείωση, που έχει υποστεί το ζωικό κεφάλαιο (λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών τον περασμένο Μάιο), δεν υπάρχουν δηλαδή επαρκείς ποσότητες γάλακτος στην αγορά.
Υπάρχουν και κάποιοι που συνδέουν την αυξημένη ζήτηση και με τις περίφημες ελληνοποιήσεις, ισχυριζόμενοι ότι ακόμη και εκείνοι που ακολουθούν αυτή την "πρακτική", προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα υπό τον φόβο ασθενειών, αλλά και πιθανών νέων lockdowns σε γειτονικές χώρες, που θα τους άφηναν χωρίς πρώτη ύλη.
Μάχη για τις τιμές
Οι ισχυροί του κλάδου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο τιμών, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ζήτηση, με τις τιμές για το πρόβειο γάλα να ξεκινούν από τα 90 λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 1 ευρώ/ κιλό. Σε γενικές γραμμές οι μέσες τιμές για το πρόβειο θα κινηθούν στα επίπεδα των 90-95 λεπτών το κιλό, αντί 75-85 που ήταν πέρσι, καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη.
Οι τιμές στο βιολογικό έχουν φτάσει ακόμη και το 1,12 ευρώ/ κιλό – με την πιστοποίηση, ωστόσο να κοστίζει περί τα 600 ευρώ για κάθε κωδικό - ενώ ο κανόνας λέει πως όσο μικρότερη είναι η προκαταβολή που παίρνουν οι παραγωγοί, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή που πετυχαίνουν να κλείσουν. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πολύ υψηλότερες τιμές αγοράς, στις οποίες κλείνουν οι συμφωνίες φέτος σε διψήφια ποσοστά από πέρυσι θα οδηγήσουν αναπόφευκτα και σε υψηλότερες τιμές των προϊόντων στο ράφι.