Τον «πόλεμο» μεταξύ εγχώριων και πολυεθνικών γαλακτοβιομηχανιών αναμένεται να αναζωπυρώσει η κατάργηση της υποχρέωσης της αναγραφής της προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία επήλθε με τον νέο αγορανομικό κώδικα. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησαν και τα ανεπίσημα «αλληλομαχαιρώματα» μεταξύ εταιρειών του κλάδου. Η κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος αναμένεται να ευνοήσει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, κυρίως από βαλκανικές χώρες, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην εγχώρια κτηνοτροφία. Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του επικαλείται τις πιέσεις που δέχθηκε από την Κομισιόν για την άρση της υποχρέωσης και ετοιμάζεται να λάβει «αμυντικά» μέτρα.
Ειδικότερα, στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), οι οποίοι αντικατέστησαν τον αγορανομικό κώδικα δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Επιπλέον, στο τελευταίο άρθρο των νέων κανόνων ΔΙΕΠΠΥ, στο άρθρο 140, προβλέπεται η κατάργηση σειράς αγορανομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η αγορανομική διάταξη με την οποία το 2010 είχε θεσπισθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επί των συσκευασιών των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παραμένει και στη νέα νομοθεσία η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος για τα προϊόντα γιαουρτιού.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, μιλώντας στην «Καθημερινή», υποστήριξε ότι η Κομισιόν προέβαλε έντονες ενστάσεις για τη διατήρηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος, καθώς θεωρείται ότι αυτή προσκρούει στο δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν από τις Βρυξέλλες και το 2009, αλλά τελικά το 2010 η τότε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είχε επιτύχει να θεσπίσει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα της προστασίας του καταναλωτή. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να προβεί στην κατάργηση της υποχρέωσης, καθώς από το 2011 υπάρχει σχετικός κοινοτικός κανονισμός ο οποίος έχει καταληκτική προθεσμία εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2014.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, απαντώντας στα επιχειρήματα γαλακτοβιομηχανιών και κτηνοτρόφων, υποστήριζαν ότι «πλέον θα διασφαλίζεται περισσότερο η ελληνικότητα του γάλακτος και τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων». Κι αυτό διότι, υπό το βάρος της νέας νομοθεσίας, το ΥΠΑΝ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για τη θέσπιση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα απονέμεται στις γαλακτοβιομηχανίες το σήμα ελληνικού προϊόντος για τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, που είναι, βεβαίως, προαιρετικό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κριτήρια στα οποία μέχρι στιγμής έχει καταλήξει η αρμόδια επιτροπή είναι τα εξής:
- Το γάλα πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
- Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα.
- Κατά τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα, η ένδειξη ελληνικό πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
- Κάθε επιχείρηση πρέπει να τηρεί αρχείο με τους προμηθευτές γάλακτος και τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
- Πρέπει να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης.
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του γενικού ελληνικού σήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να θεσπισθούν τα επιμέρους κριτήρια για τα διάφορα προϊόντα.
Της Δημητρας Μανιφαβα,kathimerini.gr
Καταργείται η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:40