Σοβαρό αντίκτυπο στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας

Σοβαρό αντίκτυπο στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας θα έχει το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Διατροφής και Δασών Μαουρίτσιο Μαρτίνα. σύμφωνα με την Σύγχρονη Ρωσία

 

«Είναι απολύτως προφανές ότι η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ιταλικές εξαγωγές. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και θα ασχοληθούμε με το θέμα αυτό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε ωστόσο σίγουροι ότι υπάρχει μόνο μία διέξοδος από την κρίση: η πολιτική» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός. Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου δήλωσε στο ITAR-TASS ότι η Ιταλία περιμένει από τη Ρωσία έναν λεπτομερή κατάλογο με τα προϊόντα που υπόκεινται στο εμπάργκο. Πέρα από αυτό, μια σειρά ιταλικών εταιριών, όπως για παράδειγμα η Barilla, έχουν φτιάξει γραμμές παραγωγής στη Ρωσία. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, οι εξαγωγές τροφίμων της Ιταλίας προς τη Ρωσία το 2013 άγγιξαν τα 700.000.000 ευρώ. Τα κρασιά κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ιταλικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, με 115.000.000 ευρώ. Τα έσοδα της Ιταλίας από τις εξαγωγές ζυμαρικών έφτασαν τα 50.000.000 ευρώ και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα 45.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγροτικός τομέας της Ιταλίας αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ της. Η γεωργία είναι εξάλλου ο μοναδικός τομέας της ιταλικής οικονομίας που παρουσίασε μια μικρή άνοδο -της τάξης του 4%- στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής ύφεσης (μείωση 0,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2014).