IOBE : Υφεση 2,5% το 2015 με το "καλό" σενάριο

Επιστροφή στην ύφεση, την οποία υπολογίζει κοντά στο 2,5%, προβλέπει για το 2015 το ΙΟΒΕ.

Η πρόβλεψη, μάλιστα την οποία διατύπωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Ν.Βέττας κατά τη διάρκεια παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία, αφορά στο «καλό σενάριο» όπου τόσο η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί όσο και η πολιτική συναίνεση θα μετουσιωθεί εμπράκτως, αποφεύγοντας νέες πολιτικές εξελίξεις. 

Ο κ.Βέττας έκανε λόγο για βαρύ τραυματισμό της ελληνικής οικονομίας ως απόρροια της διάρρηξης της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, της επιβολής capital controls και της περαιτέρω μείωσης εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρά τη θετική δυναμική του α’ τριμήνου του 2015 (+0,4% ανάπτυξη) στο εξάμηνο του 2015, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν φέρνοντας ουδέτερο πρόσημο. Με βάση το γεγονός επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και της τραπεζικής αργίας αλλά και του ότι οι επενδύσεις κατακρημνίζονται, το ΙΟΒΕ κατέληξε στην παραπάνω πρόβλεψη για ύφεση 2,5% το 2015, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η εκτίμηση υπόκειται σε πολλές μεταβλητές.

Ειδικότερα, για το 2015 αναμένονται αναιμικές επενδύσεις, σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης, πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποχώρηση εξαγωγών και κάμψη εισαγωγών, αύξηση ανεργίας και ίσως εμφάνιση πληθωρισμού (λόγω αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ) μετά από μακρύ διάστημα αποπληθωρισμού.

Παρ' όλα αυτά στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι η παραπάνω κατάσταση είναι αναστρέψιμη υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ, Τ.Αθανασόπουλο, «είναι απόλυτη ανάγκη να σταθεροποιηθούν η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η άρση της αβεβαιότητας, μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που θα επιβεβαιώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών που θα επιτρέψει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε μια κατάσταση κανονικότητας».

Ο ίδιος ανάφερε επίσης πως δεν έχουν κατανοηθεί από την κοινωνία τα βασικά αίτια που δημιούργησαν και εξακολουθούν να τρέφουν την κρίση. Τόνισε δε πως «εάν επιθυμούμε να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, πρέπει να κάνουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Από την άλλη πλευρά, η άρνησή μας να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεπάγεται ότι έχουμε επιλέξει ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση της ολικής διαγραφής του χρέους».

Στην ανάλυση του ο κ. Βέττας τόνισε ότι «κλειδί» των εξελίξεων από δω και στο εξής είναι η διατήρηση της πολιτικής συνεννόησης με δέσμευση ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το ευρώ αλλά και τη διατύπωση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη.

Δεύτερος παράγοντας και βασική μεταβλητή είναι η εκδήλωση επενδύσεων ώστε από το πενιχρό 11%-12% του ΑΕΠ αυτό να διπλασιαστεί την 3τία. Ως προς αυτό τον άξονα εκτίμησε ότι απαιτείται ταχύτατη επαναφορά του τραπεζικού συστήματος με ανακεφαλαιοποίηση, ρύθμιση κόκκινων δανείων και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες και ευρείες μεταρρυθμίσεις αγορών και κράτους ώστε να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις. Στάθηκε επίσης στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ αλλά και στην αξιοποίηση του Ταμείου Δημοσίας Περιουσίας με άξονα την ανάπτυξη και όχι την αποπληρωμή χρεών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους, τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, καθώς «η δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας και μια πιθανή μείωση χρέους λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι αντιθετικά»

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί ως προς την πιθανότητα ενός Grexit, ανέφερε ότι «αν δεν έρθει η ανάπτυξη το θέμα θα παραμείνει ζωντανό». Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν βελούδινα διαζύγια σε μια τέτοια σχέση με την ευρωζώνη, και πως παρότι κάποιοι έχουν συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη, είναι λιγότεροι.

Πηγή www.euro2day.gr