Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σχολιάζει στην EΡΤ 1 τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό και την πορεία των μεταρρυθμίσεων (17/12/2015).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κλείσιμο του 2015 στην ΕΡΤ1, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης ανέφερε ότι η μετεγκατάσταση αποτελεί ένα «νεωτερισμό», σύμφωνα με τον οποίο, δεδομένου ότι κάποιες χώρες –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- δέχονται μεγάλα κύματα προσφύγων, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μετεγκατάστασης των τελευταίων σε μια χώρα υποδοχής. Ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία εντοπίζονται διάφορες δυσκολίες ως προς την εφαρμογή του, για την επίλυση των οποίων απαιτείται αλληλεγγύη. «Η μετεγκατάσταση είναι απόδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών», τα οποία έχουν δεσμευτεί να λάβουν από την Ελλάδα 66.400 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2016, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρβούνης. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής άλλα κράτη μέλη έχουν δεχτεί μόνο 100 -αδιαμφισβήτητα ένας περιορισμένος αριθμός-, αλλά λαμβανομένης υπόψη της σταδιακής επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων, ο κ. Καρβούνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πρόοδο της διαδικασίας μετεγκατάστασης.
Στην ίδια συνέντευξη ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα αναφέρθηκε, επίσης, στην τεχνική αλλά και τη χρηματοδοτική βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα από πλευράς της Ένωσης, με σκοπό να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως πχ οι 20.000 θέσεις επιδοτούμενου ενοικίου. Ο κ. Καρβούνης τόνισε ότι οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα πρέπει να προωθηθούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, από τις αρχές του 2015, έχει επαναπατρίσει 20.000 πρόσφυγες. Εν συνεχεία, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της απευθείας -και όχι μέσω της Ελλάδας- επανεγκατάστασης των Σύριων προσφύγων από την Τουρκία, στην χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ. Τέλος, πρόσθεσε ότι η επανεγκατάσταση, η οποία, προς το παρόν, εφαρμόζεται σε μια εθελοντική βάση, προωθείται με έμφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο της Jean-Claude Juncker.
Ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Καρβούνης αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί έναν «βασικό παίκτη», τόνισε ότι «εάν δεν φυλάξει καλά τα σύνορά της, τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν».
Ολοκληρώνοντας, ερωτηθείς σχετικά, κ. Καρβούνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην θετική πορεία που σημειώνει η Ελλάδα ως προς την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής. «Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστούν πραγματικά. Αφ’ ης στιγμής κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, μπαίνει στην ατζέντα η απομείωση του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά.