Έντονες οι Εξαγορές & Συγχωνεύσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Παρότι σε διεθνές επίπεδο, η δραστηριότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων φαίνεται να ατονεί, στην ελληνική αγορά, οι συμφωνίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών κατά το τελευταίο τετράμηνο διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές εταιρείες, υποχρεωτικά ως ένα βαθμό, αναγκάζονται να αναζητήσουν συνέργειες με επιχειρήσεις του κλάδου τους και να επαληθεύσουν τη ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει». Οι συμφωνίες αυτές φανερώνουν πολλά για τις τάσεις στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι το πεδίο στο οποίο οι λαμβάνουν χώρα οι μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, και στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο
Η ενοποίηση τραπεζικών οργανισμών στην Ελλάδα έχει συζητηθεί πολλάκις ως κίνηση η οποίαα θα βελτιώσει την απόδοση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 «ενθαρρύνεται κάθε πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών, για να βελτιωθεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στις σημερινές διεθνοποιημένες συνθήκες αλλά και η ικανότητά του να αντλεί κεφάλαια και να υπηρετεί τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών».

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημόσια προαιρετική πρόταση μετοχικής συνεργασίας προς την Eurobank. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013 και ότι  η δημιουργία προστιθεμένη αξίας από τη συγχώνευση αναμένεται υψηλή και έχει υπολογιστεί να επιτευχθούν συνέργειες, ύψους περίπου 570-630 εκατ. ευρώ ( προ φόρων), σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του 2015.

«Με τη συνένωση των δυνάμεων της ΕΤΕ και της Eurobank, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με ηγετική θέση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ισχυρές βάσεις στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, με περιθώρια ανάπτυξης και προοπτικές ταχύτερης ανάκαμψης. Βασική προτεραιότητα του καινούριου σχήματος θα είναι η προσφορά χρηματοδοτικής στήριξης στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Αλ. Τουρκολιάς.

Η προσφορά έχει πολύ καλές προοπτικές να ολοκληρωθεί, καθώς η οικογένεια Λάτση, που ελέγχει το 43% του μετοχικού της Eurobank, υποστηρίζει τη συμφωνία –σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου τραπεζικού στελέχους στην Ελλάδα, στους Financial Times. Εκτός από συνέργειες όμως, το νέο σχήμα αναμένεται να εμφανίσει κεφαλαιακή ανεπάρκεια ύψους 12-18 δις ευρώ, βάσει των εκτιμήσεων των δανειακών χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών από τη Black Rock και πιθανές επιπτώσεις από ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι απώλειες αυτές αναμένεται να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη διαθέσει κεφάλαια 11,4 δις ευρώ στις δύο τράπεζες, για τη διευκόλυνση της συμφωνίας.Για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα αυτά, οι δύο τράπεζες αναμένεται να προβούν σε πωλήσεις εγχώριων μονάδων και θυγατρικών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πωλήσεις θα διευκολυνθούν σημαντικά από τη συγχώνευση, λόγων των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν. Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν ότι το νέο τραπεζικό σχήμα θα ενισχυθεί περαιτέρω, με την ενσωμάτωση του υγιούς κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είναι και ο επόμενο στόχος για δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η είδηση της προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας προς τη Eurobank δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανακοινωθείσα έναρξη των συνομιλιών της Credit Agricole με την Alpha Bank για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στη δεύτερη και λίγους μήνες μετά την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι συνομιλεί και με τη Societe Generale για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας. Όπως όλα δείχνουν, η επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο της νέας δόσης, αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που πιέζεται για ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση.

Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εμφανίζει σημάδια έντονης δραστηριότητας όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έρευνα «Sharing Deal Insight της PwC διαπιστώνει αύξηση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η έρευνα καταγράφει αύξηση της σχετικής δραστηριότητας κατά 31% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, από 9,7 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 12,7 δις ευρώ. Η αύξηση αυτή αντιπροσωπεύει ένα διπλασιασμό σχεδόν του συγκρίσιμου ποσού των 6,7 δις ευρώ του δευτέρου τριμήνου του 2011.

Η ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα οδήγησε στη βελτίωση της συνολικής αξίας και του όγκου των συμφωνιών στον ευρωπαϊκό κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Παρά τη σημαντική επίδραση μιας σημαντικής διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος (μια συναλλαγή ύψους 4,5 δις ευρώ μέσω της οποίας η ισπανική κυβέρνηση απέκτησε το 45% της Bankia), διαπιστώθηκαν κατά το υπό εξέταση τρίμηνο ενθαρρυντικές ενδείξεις ανάκαμψης στη σχετική δραστηριότητα.

Ο Λιάκος Μ Θεοδώρου, Επικεφαλής Ελεγκτικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου δήλωσε σχετικά «Η πρώτη αύξηση που πραγματοποιήθηκε εδώ και δύο χρόνια στο συνολικό αριθμό συμφωνιών αποτελεί σημαντικότερο δείκτη ανάκαμψης των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τη συνολική αξία των συμφωνιών. Η αυξανόμενη ροή εγχώριων συμφωνιών ενοποίησης και εξαγορών για σκοπούς συγχώνευσης εντός του οργανισμού στα μεσαία και χαμηλότερα τμήματα του τραπεζικού κλάδου, που συνέβαλε στην αύξηση του όγκου, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη συνεχή ανάκαμψη της δραστηριότητας περιλαμβάνουν και τις αυξανόμενες πιέσεις για ενοποιήσεις σε πολλούς κλάδους ασφάλισης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη. Εξαιρώντας οποιουσδήποτε σημαντικούς κλυδωνισμούς στη χρηματοοικονομική αγορά, αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2012 βελτίωση τόσο του αριθμού όσο και του όγκου των συμφωνιών, με υπόβαθρο την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου.

Ωστόσο, αν έχουμε πάρει κάποιο μάθημα τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό είναι ότι η εμπιστοσύνη στις συμφωνίες εύκολα κλονίζεται από οικονομικές, πολιτικές και ρυθμιστικές εκπλήξεις. Αυτοί είναι και οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάπτυξη των εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το δεύτερο μισό του 2012 και μετέπειτα».

πηγη:CFO Agenda