Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα η Συνεταιριστική τραπεζα Λέσβου - Λήμνου

 Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Πεπόνη βρίσκεται η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας  . Αυτή είναι η σημαντικότερη ίσως είδηση που βγήκε από την πρώτη γενική συνέλευση του νεοσύστατου Συλλόγου Μεριδιούχων Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στο «Σινέ Αρίων» στη Μυτιλήνη. Σε παρέμβασή του στη γενική συνέλευσης, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας, Μανώλης Χατζηχαλκιάς, απευθυνόμενος στα μέλη του Συλλόγου ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα ο ίδιος και ο εκκαθαριστής Μιχάλης Ανδριώτης θα παραδώσουν στον οικονομικό εισαγγελέα στοιχεία από τα αρχεία της Συνεταιριστικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για στοιχεία που αφορούν στα «αμαρτωλά» δάνειά της.

Το ενδιαφέρον του οικονομικού εισαγγελέα για την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας χρονολογείται από το Μάρτιο του 2012. Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των τριών τραπεζών, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί αν είχαν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης. Φαίνεται ότι η έρευνα αυτή συνεχίζεται και γι’ αυτό ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία
Ο οικονομικός εισαγγελέας ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικού χαρακτήρα εγκλήματα, κι επειδή έχει εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορεί γρήγορα να εντοπίσει πού βρίσκεται η ουσία κάθε υπόθεσης και να απαγγείλει πολύ γρήγορα κατηγορίες. Στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, η έρευνα από την πλευρά του οικονομικού εισαγγελέα ίσως να σημαίνει ταχύτερη απαγγελία κατηγοριών και απόδοση ευθυνών.
Αναζητούν δικηγόρο
Στην προχθεσινή συνέλευση εκλέχθηκε το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου και έγινε μια σύντομη αναφορά στους τομείς όπου θα δοθεί έμφαση. Βασική προτεραιότητα είναι να ανεβρεθεί το δικηγορικό γραφείο (πιθανότατα από την Αθήνα) που θα αναλάβει να παρακολουθεί τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Επίσης θα κινήσει τις διαδικασίες για να ζητηθούν αποζημιώσεις από πρόσωπα που με ενέργειές τους ή παραλήψεις τους έβλαψαν την Τράπεζα και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των μεριδιούχων. Φυσικά αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πρόσωπα (μέλη Δ.Σ., στελέχη της Τράπεζας και μεριδιούχους), ο Σύλλογος θα επιδιώξει την καταδίκη τους.
Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι τα μέλη του Συλλόγου να μην κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για την κάλυψη των ζημιών που θα αφήσει η εκκαθάριση της Τράπεζας κι αν είναι δυνατόν, να πάρουν στα χέρια τους ένα μέρος των κεφαλαίων που κατέβαλαν για την αγορά των συνεταιριστικών μερίδων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Συνεταιριστικής και τη μεταφορά των εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλη τράπεζα αναμένεται να συγκεντρωθούν περί τα 34 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να καλυφθεί μέρος του δανείου των 57 εκατ. ευρώ που έλαβε η Συνεταιριστική τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να καλύψει το σύνολο των καταθέσεών της. Έτσι θα μείνει ένα υπόλοιπο περίπου 23 εκατομμυρίων, που θα πρέπει να καλυφθεί από τους μεριδιούχους της Τράπεζας. Πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι μεριδιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσά ίσης αξίας με τις συνεταιριστικές μερίδες που κατείχαν. Αυτό προβλέπεται από το καταστατικό της Τράπεζας. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποσοβηθεί μόνο με πολιτική απόφαση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νεοσύστατου Συλλόγου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προηγείται των απαιτήσεων έναντι όλων των άλλων πιστωτών της Συνεταιριστικής κι έτσι είναι ορατός ο κίνδυνος να μη λάβουν αποζημιώσεις οι εργαζόμενοι της Τράπεζας.