Κορωναίος: Πώς επηρεάζεται η αγορά σιτηρών;

Αποδεικνύεται ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση των κορονωϊου έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο απόθεμα πολλών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού

Ο τελευταίος μήνας έχει επιδείξει μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωναϊού και την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση. Ενώ ορισμένα εμπορεύματα είδαν μια απότομη ανάκαμψη στη γειτονική ζήτηση, ειδικά για τα τρόφιμα με βάση το ρύζι και το σιτάρι, οι εξασθενημένες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρήση μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα για τα βιομηχανικά προϊόντα όπως η αιθανόλη και το άμυλο με βάση το καλαμπόκι. Παρόλο που οι αγορές εισαγωγής ορισμένων εμπορευμάτων επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι διοικητικές προκλήσεις αναφέρονται ως περιορισμοί μετακίνησης και τα μέτρα απομόνωσης καθίστανται ευρέως διαδεδομένα. Οι περιορισμοί στις μεταφορές θα μπορούσαν επίσης να παρεμποδίσουν την κατανομή των εισροών στη γεωργική εκμετάλλευση και να διαταράξουν την εαρινή έρευνα πεδίου, ωστόσο, στο παρόν στάδιο, το Συμβούλιο υποθέτει ότι θα εκπληρωθούν οι προθέσεις φύτευσης. 

Σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (σκληρό και μαλακό σιτάρι και κριθάρι), καλαμποκιού (και σόργου), σόγιας, ελαιοκράμβης και ρυζιού για την περίοδο 2019/20 θα φτάσει τους 2.162 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω αύξησης στο καλαμπόκι (1.160 εκατ. τόνοι, από 1.120 εκατ. την προηγούμενη σεζόν, αλλά κάτω από την κατανάλωση του 1,17 δισ. τόνων). Η πρόβλεψη για το αμερικάνικο καλαμπόκι είναι στα 345 εκατ. τόνους, έναντι 366 εκατ. τόνων την περίοδο 2018/19. Ρεκόρ θα σημειώσει η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού, λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία.

Αυξημένη κατά 1% θα είναι και η ετήσια κατανάλωση για όλα τα προϊόντα, που περιλαμβάνει η έκθεση, στους 2.188 εκατ. τόνους. Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια αποθέματα συρρικνώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το συμβούλιο εκτιμά την παραγωγή σίτου της περιόδου 2020/21 στα 768 εκατομμύρια τόνους, από τα 763 εκατομμύρια της προηγούμενης σεζόν και πάνω από την κατανάλωση που φτάνει τα 760 εκατομμύρια.

Κατά 1% προβλέπεται να αυξηθεί η συνολική καλλιεργούμενη έκταση με σιτάρι σε όλο τον κόσμο την περίοδο 2020/21 φτάνοντας τα 218 εκατ. εκτάρια. Ο υγρός καιρός διέκοψε τις φθινοπωρινές σπορές σε οριμένες περιοχές της Ε.Ε., κυρίως σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Στην Ουκρανία παρατηρείται, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με σιτάρι, αλλά στη Ρωσία υπάρχει αύξηση.

Η σπορά στις ΗΠΑ, πρακτικά, έχει ολοκληρωθεί, με την καλλιεργούμενη έκταση να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια έκταση με ελαιοκράμβη αυξάνεται κατά 3% σε σχέση με την περίοδο 2019/20, κυρίως λόγω επέκτασης της καλλιέργειας σε Ε.Ε. και Μαύρη Θάλασσα.

Η εκτίμηση του Συμβουλίου για την παγκόσμια παραγωγή σόγιας παραμένει στο επίπεδο των 341 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 5%, κυρίως λόγω της κατακόρυφης πτώσης στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση σόγιας θα μείνει αμετάβλητη. Με μία συγκρατημένη αύξηση της εκτίμησης για τις παραδόσεις στην Κίνα και μείωση της εκτίμησης για άλλες χώρες-εισαγωγούς, η πρόβλεψη για το εμπόριο σόγιας θα παραμείνει στους 151 εκατ. τόνους, όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2020/21 θα αυξηθεί σε 509 εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με τα 499 εκατομμύρια της προηγούμενης περιόδου.

Οι προβλέψεις του Συμβουλίου για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση ρυζιού το 2019/20 είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητες μ / μ, με τις μεταφορές να φτάνουν στο ανώτατο όριο των 177 εκατ. Τόνων με τη συσσώρευση στην Κίνα και την Ινδία. Η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού το 2020/21, η οποία οφείλεται στις αυξήσεις των εκτάσεων σε μεγάλους εξαγωγείς, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% ετησίως, φθάνοντας τα 509 εκατ. Τόνους, με αύξηση του πληθυσμού να υποστηρίζει την ανάληψη ρεκόρ. Επιπρόσθετα κέρδη σε αποθέματα αναμένονται, κυρίως σε βασικούς εξαγωγείς και την Κίνα. Το εμπόριο αυξάνεται κατά 3% στις μεγαλύτερες παραδόσεις στην Αφρική, με την Ινδία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Ο δείκτης δημητριακών και ελαιούχων σπόρων ( IGC ) έδειξε μικρές συνολικές μεταβολές m / m, καθώς οι αρχικές μειώσεις για ορισμένα από τα συστατικά αντιστράφηκαν καθώς ο μήνας προχώρησε.

(βλ. διάγραμμα)

(βλ. διάγραμμα)

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Σε2.799 τόνους, οι παγκόσμιες συνολικές ποσότητες σιτηρών (σιτάρι και χονδρά σιτηρά) που προμηθεύονται το 2019/20 προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερες σε ετήσια βάση και μόνο κλασματικά μικρότερες από την αιχμή όλων των εποχών πριν από δύο εποχές, καθώς η αυξημένη παραγωγή δεν αντισταθμίζει την αυστηρότερη μεταφορά -σε αποθέματα. Με τη ζήτηση που κατέβαλε σε ρεκόρ και ξεπερνώντας το μικρό κέρδος εφοδιασμού, τα αποθέματα που τελειώνουν φαίνεται να συρρικνώνονται σε ένα τετραετές χαμηλό, σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της άντλησης καλαμποκιού, ιδιαίτερα στην Κίνα. Το εμπόριο συνδέεται με νέο υψηλό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων αποστολών σιταριού, αραβοσίτου, κριθαριού και σόργου.

Το 2020/21, η παγκόσμια συνολική παραγωγή σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί στα 2.223 εκατ. Τόνους, αυξημένη κατά 2% ετησίως και σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών. Σε αυτό το επίπεδο, η συνολική προσφορά θα είναι μια νέα αιχμή, αλλά με την υποτιθέμενη αύξηση της κατανάλωσης, προβλέπεται μια μικρή μείωση των αποθεμάτων που τελειώνουν. Για άλλη μια φορά, αυτό συνδέεται κυρίως με την πτώση των αποθεμάτων αραβοσίτου στην Κίνα, η οποία υπεραντισταθμίζει τη συσσώρευση των σιτηρών αυτών στις ΗΠΑ. Τα αποθέματα σίτου προβλέπεται να είναι σε υψηλό επίπεδο, με εξέλιξη την Κίνα και την Ινδία. Προβλέπεται αύξηση κατά 2% για το συνολικό εμπόριο σιτηρών, με επιτάχυνση των μεταφορών αραβοσίτου, σίτου και σόργου.

(βλ. διάγραμμα)

Στο επίκεντρο της πτώσης της αμερικανικής παραγωγής, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας το 2019/20 παρατηρείται πτώση κατά 21 εκατ. Τόνους / έτος, στα 341 μέτρα. Με την αναμενόμενη κατανάλωση σε μια νέα αιχμή, τα αποθέματα αναμένεται να συσφίγγονται απότομα καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά το ήμισυ. Οι μεγαλύτερες παραδόσεις στην Ασία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το 1% του ετήσιου κέρδους στο παγκόσμιο εμπόριο. Σε σχέση με μια πιθανή ανάκαμψη στις ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή το 2020/21 προβλέπεται να ανέλθει σε 366 εκατ. Τόνους, αυξημένη κατά 7% ετησίως. Με μια μικρή αύξηση της αναμενόμενης κατανάλωσης, τα αποθέματα είναι πιθανό να παραμείνουν κάτω από τον πρόσφατο μέσο όρο. Η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στα 157 εκατ. Τόνους.

(βλ. διάγραμμα)

Με την παραγωγή ρεκόρ στην Ινδία, η οποία αντισταθμίζει κατά κύριο λόγο την πτώση σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ταϊλάνδης και των ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2019/20 παρατηρείται μικρή αλλαγή, φθάνοντας τα 499 εκατομμύρια τόνους. Η κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί στην αύξηση του πληθυσμού, καθώς το εμπόριο αυξάνεται κατά την αγορά από τους εισαγωγείς στην Αφρική. Το 2020/21, τα περιθώρια κέρδους στην Ασία φαίνεται ότι στηρίζουν αύξηση της παραγωγής κατά 2% στα 509 εκατ. Τόνους, με συνολική χρήση σε νέο υψηλό επίπεδο. Τα αποθέματα αναμένεται να επεκταθούν σε ένα ρεκόρ ύψους 185 εκατομμυρίων τόνων στη συσσώρευση στην Κίνα και την Ινδία. Το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να ανέλθει σε τριετή αιχμή στις αφρικανικές ανάγκες.

(βλ. διάγραμμα)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Με ευρείες αντισταθμίσεις στις κύριες συνιστώσες, η GOI της IGC παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το Φεβρουάριο GMR.

(βλ. διάγραμμα)

(βλ. διάγραμμα)

Ο υποδείκτης σιταριού της IGC, που κέρδισε κατά 2% m / m, ως αύξηση της ζήτησης κατά την εξαγωγή και απότομη αύξηση των καταναλωτικών αγορών αντιστρέφει τις προηγούμενες απώλειες.

(βλ. διάγραμμα)

Με την πίεση που προήλθε κυρίως από τις απότομες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου και την επιδείνωση των περιθωρίων παραγωγής αιθανόλης, ο υποδείκτης καλαμποκιού της ΔΚΔ IGC μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου.

(βλ. διάγραμμα)

Ο υπο-δείκτης ρυζιού της ΔΟΕ της IGC ανέβηκε σε ανώτατο όριο άνω των πέντε ετών, αυξανόμενο κατά 4% m / m, σε σχέση με την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης που σχετίζεται με το κοροναϊό.

(βλ. διάγραμμα)

Χαμηλότερα, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των τιμών στην Αργεντινή, ο υπο-δείκτης σπόρων σόγιας IGC της Ινδίας μειώθηκε κατά 1%.