Έρχονται μειώσεις στο ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περιείχε μεταξύ άλλων και εξειδικευμένες τοποθετήσεις για τις επιχειρήσεις και τη φορολογία.

Παρότι σε όλους του τόνους τονίζονταν ότι δεν θα υπάρξει παροχολογία και τα γνωστά «θα» της παλιάς ΔΕΘ, δεν τηρήθηκε αυτό επακριβώς.

Εκείνο που προκάλεσε πολλούς συνειρμούς ήταν η θέση για μελλοντική μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους εκτός από την εστίαση. Οι συνειρμοί αφορούσαν τους επαγγελματίες που υποφέρουν από την κρίση και προσδοκούν κάποια κίνηση απ το κράτος για να αναθερμανθεί η αγορά.

Δεν είναι τόσο εύκολο να προβλέψει κανείς ποια είδη και ποιοι κλάδοι θα είναι οι «τυχεροί» για τη μείωση του ΦΠΑ. Πάντως προτεραιότητα έχουν μάλλον οι κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% - από 13% που ήταν μέχρι 31/8/2011 - μια σειρά από προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης.

 

Στα προϊόντα αυτά ήταν μεταξύ άλλων:


Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ. και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά, τα νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά (πρόκειται για τα αναψυκτικά εν γένει).

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014, θα πάει κατά 70% για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία. Μεταξύ των ειδών για ελάφρυνση φόρων είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία όμως ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ερωτηθείς σχετικά, δεν έκαμε καμία αναφορά σε μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και αναφέρθηκε μόνο σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος. Συνέδεσε δε τις μειώσεις του ΦΠΑ σε άλλους κλάδους από την επιτυχία της μείωσης στην εστίαση!

Σε άλλη αποστροφή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο ενιαίος συντελεστής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις 15%. «Αυτό θα επιτευχτεί μόλις σταθεροποιηθούν τα πρωτογενή μας πλεονάσματα», τόνισε.

Εν αναμονή λοιπόν της μελλοντικής μείωσης των φόρων κάτι που ιστορικά συνηθίζονταν στη ΔΕΘ αλλά κατά κανόνα δεν υλοποιούνταν. Αυτή τη φορά θα αναμείνουμε να δούμε αν οι διακηρύξεις γίνουν πράξη.