Υποχρεωτική πλέον η αναγραφή συστατικών στους οίνους εσοδείας 2012

Υποχρεωτική γίνεται πια η αναγραφή συστατικών όπως οι ενώσεις του θειώδους οξέος, το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, καθώς και το αυγό και τα προϊόντα με βάση το αυγό, στους οίνους εσοδείας 2012 που έχουν επισημανθεί μετά την 30ή Ιουνίου 2012 – καθώς και των επομένων ετών - με σχετικό εκτελεστικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 579/2012 της Επιτροπής, της 29ης Ιουνίου 2012, ο οποίος τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 607/2009 για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.479/2008 του Συμβουλίου όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, την επισήμανση και την παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

Για την αναγραφή των εν λόγω συστατικών, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3α της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, όσον αφορά τις ενώσεις του θειώδους οξέος, το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, καθώς και το αυγό και τα προϊόντα με βάση το αυγό, πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ενδείξεις που παρατίθενται στο παράρτημα του νέου κανονισμού. Επίσης, οι σχετικές ενδείξεις μπορούν να συνοδεύονται, αναλόγως της περίπτωσης, από ένα από τα εικονογράμματα που περιέχονται στο παράρτημα.