Εάν εφαρμοστεί κατά γράμμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση 145116 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 354, τεύχος Β΄, με ημερομηνία κυκλοφορίας 8 Μαρτίου 2011, σε συνδυασμό με το νόμο 4014/2011, θα πρέπει είτε όλα τα τριφασικά ελαιοτριβεία να γυρίσουν σε λειτουργία δύο φάσεων, είτε να κλείσουν. Αυτό που πρόκειται να συμβεί εάν δεν δοθεί κάποια εξαίρεση για τα ελαιοτριβεία, λύση που προβάλλει ως μονόδρομος, δεν έχει γίνει αντιληπτό και επικρατεί άγνοια, σχεδόν σε πανελλαδικό επίπεδο. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι σε επανειλημμένα αιτήματα από τη Μεσσηνία, που περιλαμβάνουν και την εξαίρεση των ελαιοτριβείων, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει!
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΑ 145116
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. οικ. 145116, που συνυπέγραψαν οι τότε υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, προβλέπεται ο καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. Βάσει αυτής, και για την κατηγορία της απεριόριστης άρδευσης που σημαίνει ότι μπορούν τα λιόζουμα ενός ελαιοτριβείου να χρησιμοποιηθούν για άρδευση δενδρωδών καλλιεργειών (είναι η μία διέξοδος), θα πρέπει το οργανικό φορτίο να είναι τόσο χαμηλό ώστε ο δείκτης που ονομάζεται BOD να είναι μικρότερος ή ίσος των 10 μιλιγκράμ ανά λίτρο. Για όποιον δεν γνωρίζει, τα λιόζουμα ενός τριφασικού ελαιοτριβείου έχουν ρυπαντικό οργανικό φορτίο 9.200 έως 20.000 μιλιγκράμ ανά λίτρο! Όπως γίνεται αντιληπτό, η επίτευξη αυτών των τιμών είναι πρακτικά αδύνατη.
Μήπως όμως τα τριφασικά ελαιοτριβεία θα μπορούν να διαθέσουν τα απόβλητά τους σε ένα ρυάκι, ένα χείμαρρο ή στη θάλασσα; Ούτε αυτό είναι δυνατόν διότι καταργούνται οι σχετικές άδειες και αντικαθίστανται από τις ΑΕΠΟ και ΠΠΔ, που επίσης θέτουν απαγορευτικά όρια.
Η άλλη λύση είναι να φτιάξουν στεγανές εξατμισοδεξαμενές και να πάρουν άδεια από τη Διεύθυνση Υδάτων, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλο κόστος.
Ποια λύση απομένει; Να γυρίσουν τα ελαιοτριβεία σε διφασική λειτουργία, πράγμα που επίσης έχει κόστος, ενώ δεν έχει λυθεί το θέμα της απορρόφησης από τα πυρηνελαιουργεία του υδαρούς υπολείμματος που ονομάζεται ελαιοπυρηνόλυμα, καθώς απαιτούνται βαριά έργα πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή δεξαμενών όπου θα αποθηκεύεται.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ
Προς επίρρωση των παραπάνω, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας απέστειλε προς τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων έγγραφο, με ημερομηνία 28 Μαΐου 2012, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι άδειες διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων (…) καταργούνται αντικαθιστάμενες από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ή τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ) αντίστοιχα. Κατόπιν αυτού, για τα ελαιοτριβεία τα οποία διαθέτουν τα απόβλητα σε υδάτινους αποδέκτες, καταργήθηκαν οι άδειες αποβλήτων και η επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων, αντικαθίστανται με την ΑΕΠΟ και ΠΠΔ όπως αναφέρεται ανωτέρω. Στα ελαιοτριβεία που διαθέτουν τα απόβλητά τους στο έδαφος (άρδευση – εξατμισοδεξαμενές μη στεγανές) τα οποία είχαν εγκεκριμένη μελέτη έως την έκδοση της (β) σχετικής, μπορεί να χορηγηθεί άδεια επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων με απόφαση περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα έχει ισχύ έως τις 8/3/2013, οπότε θα πρέπει να εναρμονισθούν πλήρως με την ΚΥΑ.
Τα ελαιοτριβεία που διαθέτουν τα απόβλητά τους με τον ανωτέρω τρόπο, αλλά δεν είχαν εγκεκριμένη μελέτη έως την έκδοση της (β) σχετικής θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Κ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΟΛΑ ΔΙΦΑΣΙΚΑ»
Ο γράφων απευθύνθηκε στο διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Κώστα Βασιλόπουλο, ρωτώντας τον τι θα συμβεί εάν ισχύσει η ΚΥΑ που προαναφέραμε. Μας απάντησε πως «εάν εφαρμοστεί πλήρως η ΚΥΑ 145116 όσον αφορά τα απόβλητα, θα πρέπει όλοι να γυρίσουν στις 2 φάσεις, διότι άλλως δεν θα τους χορηγηθεί άδεια διάθεσης αποβλήτων από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συνεπώς, δεν θα τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας. Έχω κάνει έγγραφο στο υπουργείο Υγείας για να μας γνωρίσουν τις απόψεις τους, ενώ έθεσα και το ερώτημα πιθανής εξαιρέσεως των ελαιοτριβείων 3 φάσεων. Πλην όμως, απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη».
Το επόμενο ερώτημα του γράφοντος ήταν: «Είναι δυνατόν στις σημερινές οικονομικές συνθήκες να γυρίσουν όλοι στις 2 φάσεις; Πότε θα προλάβουν; Ποια πυρηνελαιουργεία θα υποδεχθούν τόσο μεγάλες ποσότητες διφασικού πολτού;». Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα απαντώντας: «Είναι δύσκολο να γυρίσουν στις 2 φάσεις, αφενός λόγω της συγκυρίας της δεινής οικονομικής κρίσης, αφετέρου λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου. Κι αν είχαν όμως την οικονομική δυνατότητα, δύσκολα θα προλάβαιναν τις προθεσμίες όλα τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας και της Ελλάδος. Το περιθώριο είναι μέχρι 8/3/2013 και μάλιστα για όσους είχαν εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για διάθεση στο έδαφος μέχρι 8/3/2011.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει άμεσα να γυρίσουν σε 2 φάσεις.
Τα δε πυρηνελαιουργεία πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην παραλαβή του διφασικού ελαιοπυρήνα με τις σημερινές τους δυνατότητες αποθήκευσης. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο όγκο από ρευστό υδαρές υλικό. Το υλικό αυτό δεν σωρώνεται, χρειάζεται τεράστιες δεξαμενές για την αποθήκευσή του».
Πηγή: olivenews.gr
Πρέπει να γίνουν διφασικά προβλεπει η ΚΥΑ για τα ελαιοτριβεια
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τι φυτεύει για το 2025 η Γερμανία
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:36
ΟΠΕΚΕΠΕ: Από σήμερα η καταχώρηση ποσοτήτων για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:17
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έναρξη καταχώρησης ποσοτήτων για την Ειδική Ενίσχυση Βαμβακιού
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:07