Σταθεροποίηση στην παραγωγή ελαιολάδου της Κρήτης

«Κοιλιά» στις τιμές της αγοράς

Σε 80.000 με 100.000 τόνους εκτιμάται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας, Μιχάλη Καμπιτάκη. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο κ. Καμπιτάκης ανέφερε ότι τα ακριβή στοιχεία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία φέτος καταγράφει για πρώτη φορά την παραγωγή απευθείας από τα ελαιουργεία.

Αναφερόμενος στις τιμές της αγοράς, ο κ. Καμπιτάκης έκανε λόγο για μια «κοιλιά», με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται από 4,10 έως 4,50 ευρώ το κιλό (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η τιμή βυτίου κυμαίνεται μεταξύ 4,50 και 4,70 ευρώ. Σημείωσε ότι η υψηλότερη τιμή μέχρι στιγμής καταγράφηκε στον Συνεταιρισμό Εμπάρου, όπου το ελαιόλαδο πωλήθηκε μέσω διαγωνισμού στα 4,71 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων στα τέλη Μαρτίου μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή άνοδο των τιμών. Ωστόσο, προειδοποίησε πως οι περσινές εξαιρετικά υψηλές τιμές των 8, 9 και 10 ευρώ ανά κιλό δύσκολα θα επαναληφθούν, καθώς στην Ισπανία – τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου – οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει στα 3,70-4 ευρώ το κιλό.

Η αγορά παραμένει ρευστή, με τους παραγωγούς να αναμένουν τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές και τη ζήτηση, καθώς η νέα τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών.

AddThis Website Tools