Πως θα μετατραπεί η ποικιλομορφία της γεωργίας σε δύναμη

Η ποικιλομορφία της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ε.Ε. αποτελεί το κεντρικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 4 έως τις 6 Μαΐου (Ζάππειο Μέγαρο). Ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης θα υποδεχτεί τους  ομολόγους του Υπουργούς των κρατών μελών, για τη Συνεδρίαση. Στη Συνάντηση θα μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γραμματείας του Συμβουλίου. 
 
Η Ελληνική Προεδρία επέλεξε ως θέμα της συνάντησης αυτής την πρωτοβουλία της με τίτλο «aGRidiversity» ή «πως θα μετατραπεί η ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής γεωργίας σε δύναμη». Η ποικιλομορφία αυτή επεκτείνεται από το δυναμικό παραγωγής, μέχρι τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της Ε.Ε., ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την περίοδο 2014-2020, αναγνωρίζει και βασίζει την εφαρμογή της στην εκτεταμένη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής γεωργίας κατά μήκος της Ε.Ε.
Η επιλογή του θέματος σηματοδοτεί την πεποίθηση της Ελληνικής Προεδρίας ότι η ποικιλομορφία αποτελεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ε.Ε. έναντι των εμπορικών της εταίρων, στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον και κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Οδηγεί σε τεράστια διαφοροποίηση των παραγόμενων προϊόντων, των δομών και των μεθόδων παραγωγής, που απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για δημόσια αγαθά και αποτελεί παράγοντα για την ενίσχυση της αειφορίας και της τοπικής ανάπτυξης με πυλώνα τον αγροτικό τομέα.
Στόχος της Προεδρίας είναι, από τη συζήτηση των Υπουργών της Ε.Ε., να προκύψουν σαφείς προσανατολισμοί για την κινητοποίηση πολιτικών και μέσων, που μέσα από τη διαφύλαξη και την προώθηση της γεωργικής ποικιλομορφίας, θα καταδείξουν τη συμβολή της γεωργίας στην μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προσέλκυσης νέων στον τομέα αυτό, που διαθέτει εκτεταμένη δυναμική για δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, της οικογενειακής γεωργίας, της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές κ.ά. . 
Για το σκοπό αυτό, η συζήτηση θα βασισθεί σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Ελληνικής Προεδρίας. Οι Υπουργοί, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούνται να τοποθετηθούν για τους τρόπους, με τους οποίους η γεωργική ποικιλομορφία της Ε.Ε θα αποτελέσει «κεφάλαιο» για τους Ευρωπαίους γεωργούς και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο. Καλούνται επίσης να προτείνουν τα μέτρα πολιτικής της νέας ΚΑΠ, που μπορούν να κινητοποιηθούν για να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί η ποικιλομορφία, καθώς και τους τρόπους, με τους οποίους τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που παρέχει η νέα ΚΑΠ για να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.