Αντιμέτωπη με έλλειμμα νερού η Θεσσαλία

Κρίσιμες αποφάσεις για την άρδευση στην περιοχή

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς στη Θεσσαλία ενόψει της αρδευτικής περιόδου, καθώς η έλλειψη υδάτινων αποθεμάτων απειλεί τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών στον θεσσαλικό κάμπο. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, υπό την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), τέθηκε επί τάπητος η κρίσιμη κατάσταση, με δεδομένη τη μειωμένη διαθεσιμότητα νερού και την ανάγκη για αυστηρή διαχείριση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς η έλλειψη νερού αποτελεί απειλή όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή, αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. «Η φετινή αρδευτική χρονιά θα είναι δύσκολη. Η ανομβρία και η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων επιβάλλουν σοβαρό προγραμματισμό και τήρηση των αποφάσεων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι διαθέσιμες ποσότητες νερού από τη λίμνη Πλαστήρα είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανύπαρκτα είναι τα αποθέματα από τη λίμνη Σμοκόβου. Παράλληλα, η καλύτερη διαχείριση του νερού από τη λίμνη Κάρλα θεωρείται απαραίτητη.

Ο πρόεδρος του ΟΔΥΘ, Νίκος Δέρκας, επισήμανε πως η κατάσταση απαιτεί στοχευμένη άρδευση και δικαιότερη κατανομή του νερού, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Μαρκινός Αθανάσιος, παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για τη ζήτηση και τα τρέχοντα αποθέματα νερού, προτρέποντας τους αγρότες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων που συζητήθηκαν είναι η προτροπή στους αγρότες να επιλέξουν ποικιλίες με μειωμένες απαιτήσεις σε νερό, η τοποθέτηση σταθμήμετρων για την παρακολούθηση της ροής του Πηνειού και η επιβολή κυκλικών διακοπών άρδευσης για οκτώ ημέρες ανά περιοχή. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα επιβλέπει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη χρήσης τεχνολογικών μέσων, όπως drones, για την παρακολούθηση των υδάτινων αποθεμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι αγροτικών και υδρολογικών φορέων, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση πως απαιτείται άμεση δράση για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της λειψυδρίας.

Το νερό, ως πολύτιμος φυσικός πόρος, βρίσκεται στο επίκεντρο της αγροτικής επιβίωσης της Θεσσαλίας, με τους φορείς να προειδοποιούν πως χωρίς συνεργασία και ορθολογική διαχείριση, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για την περιοχή.
 

AddThis Website Tools