Στους «Κυλινδρόμυλους Κ. Σαραντόπουλος ΑΕ.» στο Κερατσίνι ο Αθ.Τσαυτάρης

 

 

Στο πλαίσιο της προώθησης των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αύξηση της αξίας των αγροτικών προϊόντων, με δράσεις όπως η μεταποίηση, η εξωστρέφεια και η διευκόλυνση των εξαγωγών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της  εταιρείας  «Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε.» στο Κερατσίνι δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ,  όπου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης επενδυτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης σιτηρών (σύγχρονων μεταλλικών και τσιμεντένιων σιλό).

Το επενδυτικό σχέδιο, δυναμικότητας 127.000 τόνων κατ’ έτος,  έλαβε θετική γνωμοδότηση απόφασης προέγκρισης από την αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΑΑΤ την 01η/04/2014, 2ης πρόσκλησης του Μέτρου 123Α του Π.Α.Α. 2007-2013.

Η επιχείρηση επεκτείνεται εντός των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ κατά 2 στρέμματα και αξιοποιεί συνδυαστικά:
·    τη νέα τεχνολογία στις διαδικασίες διαχείρισης και αποθήκευσης των σιτηρών για τη  διασφάλιση της ποιότητας
·    τη γειτνίαση με τον ΟΛΠ και
·    τις νέες γραμμές των σιδηροδρόμων εντός του ΟΛΠ με δυνατότητα απ’ ευθείας φορτώσεων προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της στο τραίνο   

Αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι η μείωση του κόστους διαχείρισης των σιτηρών και κυρίως της μεταφοράς τους στους προορισμούς των εξαγωγών.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Καθημερινά στηρίζουμε με δράσεις μας την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και της εξωστρέφειάς τους. Σε αυτή μας την προσπάθεια συνεργαζόμαστε και με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους οργανισμούς για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό γιατί δεν αρκεί μόνο η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νωπών ή μεταποιημένων προϊόντων μας αλλά χρειάζεται και επίλυση των θεμάτων των μεταφορών και της διανομής (logistics). Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η επένδυση για τα σιτηρά που επισκεφθήκαμε σήμερα. Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η παραγωγή και μεταποίηση σιτηρών στην χώρα μας (σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, αραβόσιτος, κριθάρι) τόσο για την  διατροφική μας επάρκεια όσο και για τις εξαγωγές. Το ελληνικό σκληρό σιτάρι είναι περιζήτητο λόγω της ποιότητάς του και το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα μεταποίησής του, σιμιγδάλι και μακαρόνια. Έχοντας δεδομένη την ποιότητα, η βελτίωση της διαχείρισης και της μεταφοράς (logistics) θα δώσει στα προϊόντα μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα αυξήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που ήδη σημειώνουν σοβαρή αύξηση. Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα συνέργειας του γεωργικού τομέα με τον τομέα  της μεταποίησης και των logistics. Επίσης αποτελεί ένδειξη ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα συνέργειας με άλλους κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές (logistics) κ.ά, για τη βιώσιμη και άμεση ανάπτυξη της χώρας».

Στην επίσκεψη στις εγκαταστάσεις τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ  κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ κ. Παναγιώτης Πετρουλής.