Στις Βρυξέλλες, για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της Ε.Ε ο Αθ.Τσαυταρης

Υπό την Προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαΐου, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες.
 
Το Συμβούλιο θα εξετάσει την Έκθεση της Επιτροπής  σχετικά με την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε μικρή κλίμακα (ήσσονος χρήσης). Τα φυτοπροστατευτικά αυτά προϊόντα ενδιαφέρουν άμεσα τους γεωργούς, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η σύνθεση της παραγωγής χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο εύρος εξειδικευμένων καλλιεργειών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ανθοκομικά φυτά. Η βιομηχανία δεν είναι πρόθυμη να παράγει φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για τα οποία το κόστος είναι υψηλό, αφού εκ των πραγμάτων η ζήτηση δεν μπορεί να είναι μαζική.

Το πρόβλημα επηρεάζει το 22% της αξίας της ευρωπαϊκής φυτικής παραγωγής και αντιστοιχεί σε πρόσθετο κόστος για τους γεωργούς που ξεπερνά το 1 δις € το χρόνο. Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να αναζητηθούν τα μέτρα εκείνα, που θα εξασφαλίσουν για τους γεωργούς τη διαθεσιμότητα τέτοιων προϊόντων, σε λογικές τιμές.

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επίσης μια σειρά από άλλα θέματα, που αναφέρονται στη μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων, στην προστασία των ζώων κατά τις μεταφορές τους, στις γεωργικές πτυχές της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030, ζητήματα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη και μέτρα για την προστασία των εσπεριδοειδών της Ε.Ε από τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια «μαύρη κηλίδα», που έχει εμφανισθεί στην Αφρική.

Το Συμβούλιο, επιπλέον, θα ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα διασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν στην «έξυπνη», από κλιματικής άποψης, γεωργία και το μέλλον των αγροτικών περιοχών.