Στο Μουσείο Μπενάκη & στις "Ημέρες Γαστρονομίας" το Κτήμα Γκλίναβος

Στο πλαίσιο της πρότυπης ετήσιας διοργάνωσης για τον πολιτισμό, την καινοτομία και το σύγχρονο γαστρονομικό γίγνεσθαι, τα μοναδικά κρασιά του ιστορικού Κτήματος Γκλίναβος φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη.

Για τρεις ημέρες -9, 10 και 11 Μαΐου- και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ “Ημέρες Γαστρονομίας” 2014 παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), ο αυθεντικός χάρτης των ελληνικών γεύσεων, των τοπικών παραγωγών, των πρωτοβουλιών αλλά και της κουλτούρας των ανθρώπων που δημιουργούν, καινοτομούν και επιμένουν να παράγουν ελληνικά και ποιοτικά. Το Κτήμα Γκλίναβος συμμετείχε, ως μοναδικός εκπρόσωπος της περιοχής της Ζίτσας, στην Πρότυπη Έκθεση με επιλεγμένα και υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Σε αυτήν την ετήσια συνάντηση εμπνευσμένων ιστοριών γεύσης και πολιτισμού, το Κτήμα Γκλίναβος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα μοναδικής ποιότητας και αξίας κρασιά και αποστάγματά του σε ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο επισκεπτών από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής, τουριστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Σε γαστρονόμους, chefs, οινολόγους, Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, food bloggers, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, restaurateurs, εμπορικούς διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops, επενδυτές, εκπροσώπους εξαγωγικών δικτύων κ.ά.

Η Πρότυπη Έκθεση με Υψηλής Ποιότητας Τοπικά Προϊόντα

Το ρόλο των “επιμελητών” της έκθεσης με αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα είχαν αναλάβει οι παραγωγοί που συμμετείχαν σε αυτή, άνθρωποι με αγάπη για την καλή πρώτη ύλη, το περιβάλλον και τον γαστρονομικό πολιτισμό. Οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής και κληρονόμοι μιας μακραίωνης γαστρονομικής παράδοσης, που αποτελεί τον κορμό της διατροφικής μας υπόστασης. Οι 7.000 επισκέπτες των φετινών “Ημερών Γαστρονομίας” είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναδικότητα των αυθεντικών τοπικών γεύσεων, να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους παραγωγούς, να μυηθούν σε έναν συναρπαστικό τρόπο ζωής.

Από το περίπτερό του Κτήματος Γκλίναβος πέρασαν και αρκετοί διάσημοι σεφ που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Ντίνα Νικολάου, ο Βασίλης Ζαχαράκης (από τη Σαντορίνη), καθώς και άνθρωποι του κρασιού, όπως ο Nico Manessis, (συγγραφέας οίνου και κριτής στα βραβεία Decanter), o Γιώργος Λουκάκης (βραβευμένος sommelier) κά. Εκεί γνώρισαν και δοκίμασαν όλη την ανανεωμένη premium κατηγορία κρασιών του κτήματος (“Primus-Zitsa”, “Primus-Zitsa Barrique”, “Άσπρα Χώματα”, “Τραμίνερ”, “Κόκκινο Βελούδο”, “Βλάχικο” και “Δρυάδες”), καθώς και το “Άπειρος Χώρα” λευκό, το “Rose Prive”, το “Poeme”, το “Παλιοκαιρίσιο”, τα τσίπουρα Ηπείρου “Reserve” και “Grande Reserve”. 

Η κ. Ντίνα Νικολάου δοκίμασε το κρασί “Δρυάδες” και της άρεσε πολύ, ο κ. Βασίλης Πορής (σεφ του εστιατορίου “Διόνυσος”) δοκίμασε “Τραμίνερ” και το χαρακτήρισε πολύ ευχάριστο, αρωματικό και δροσιστικό. Ο κ. Βασίλης Ζαχαράκης επέλεξε να δοκιμάσει τόσο το “Primus-Zitsa” από Ντεμπίνα, που το βρήκε πολύ φρέσκο και ευχάριστο, όσο και το “Poeme Cuvee” του 2000 για το οποίο μίλησε ιδιαίτερα κολακευτικά. Ο κ. Μαμαλάκης στο food pairing τυριού και κρασιού επέλεξε μαζί με τον κ. Σοκόλη (managing director της Food Concepts) το “Primus-Zitsa”, ενώ ο σεφ κ. Στεφανίδης διάλεξε για να μαγειρέψει το “Άπειρος Χώρα” Λευκό.

Μια αντιπροσωπευτική κιβωτός αυθεντικών γεύσεων και εμπειριών

Το πλούσιο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα των “Ημερών Γαστρονομίας” 2014 περιελάμβανε συνοπτικά: 70 θεματικές εκδηλώσεις πολιτισμού, καινοτομίας και γευσιγνωσίας στις οποίες συμμετείχαν 21 chefs και 180 ειδικοί και δημιουργοί από όλη την ελληνική επικράτεια. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου της Αθήνας (AICFF) με 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες από διάφορες χώρες, όπως Ελλάδα, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ, Κίνα. Αφιέρωμα στις  Κυκλάδες ως τιμώμενου γαστρονομικού προορισμού για φέτος. Το πρώτο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρίας Δαμανάκη. Ενδιαφέρουσες και διεισδυτικές εισηγήσεις και συζητήσεις για το design, το bartending, το γαστρονομικό τουρισμό, τις κοινότητες, την τέχνη και τον πολιτισμό της γεύσης. Δια-δραστικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και εκπαιδευτικές δράσεις για το food pairing, την αρμονία κρασιών και τυριών, το food styling & photography, τα αρωματικά φυτά και βότανα, την art de la table κ.ά.

Εμπνευσμένα προγράμματα γευσιγνωσίας και live cooking sessions με τη συμμετοχή των: Ηλία Μαμαλάκη, Ντίνας Νικολάου, Μυρσίνης Λαμπράκη, Βησσαρίωνα Παρθένη, Δόξη Μπεκρή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, Βασίλη Ζαχαράκη, Μιχάλη Ντουνέτα, Γιώργου Στυλιανουδάκη, Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, Σταμάτη Τσίλια, Βασίλη Πορή, Γιάννη Γαβαλά, κ.ά. Discussion panels στα οποία συμμετείχαν οι: Δημήτρης Πιατάς, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Ελένη Ψυχούλη, Σύλβια Κλιμάκη, Ιωάννα Σταμούλου, Θάλεια Τσιχλάκη, Νίκη Μηταρέα, Νανά Δαρειώτη, Χάρης Χαραλαμπίδης, Γιούλη Επτακοίλη, Δημήτρης Μιχαηλίδης και πολλοί άλλοι. State of the art bartending & food pairing events με τη συμμετοχή των: Ντένη Καλλιβωκά, Νίκο Καραθάνου, Βασίλη Κυρίτση, Μιχάλη Μένεγου, Θάνο Πουρνάρους, Σπύρο Κερκύρα, Νίκο Μπάκουλη, Γιάννη Αλεξόπουλου και για πρώτη φορά σε απευθείας σύνδεση οι διεθνώς αναγνωρισμένοι δημοσιογράφοι των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen, γνωστοί και ως “The Cocktail Lovers”.

 

-  Χρήσιμοι σύνδεσμοι: www.glinavos.gr & imeres-gastronomias.gr 

 

 

-  Γραφείο Τύπου “Κτήμα Γκλίναβος”: press@outlook.com.gr, τηλ.: 210 3239836, fax: 210 3239837