Άρειος Πάγος:σε ρύθμιση χρεών και οι εταιρείες πρωτογενούς τομέα

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την Απόφαση με Αριθμό 4/2014, απορρίπτει το  αίτημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος για αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Πατρών. Με την απόφαση του Εφετείου συμπεριλαμβάνονταν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα εντάσσεται στη ρύθμιση του νόμου για τη ρύθμιση των πανωτοκίων. Δηλαδή οι οφειλές των εταιρειών που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα (μεταποίησης, τυποποίησης κ.α.) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα φυσικά πρόσωπα (αγρότες) και να εντάσσονται στη αντίστοιχη ρύθμιση των χρεών. 
 
Συγκεκριμένα όπως αποφάσισε η Ολομέλεια, «η βάση του υπολογισμού της οφειλής τους από τις δανειακές τους συμβάσεις θα προκύψει από το άθροισμα του ποσού του ληφθέντος κεφαλαίου εκάστης, χωρίς να υπολογίζονται οφειλές από τόκους και έξοδα, το άθροισμα δε αυτό θα πολλαπλασιαστεί με συντελεστή 2 (και όχι 3) και ακολούθως από το γινόμενο που θα προκύψει θα αφαιρεθούν οι οποτεδήποτε γενόμενες καταβολές εκ μέρους τους, για να εξαχθεί η τελική οφειλή αυτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα».   
 
Όσον αφορά την επιστολή που απέστειλε ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, κ. Μαράντος, προς το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητάει ενημέρωση σχετικά με το ποια δάνεια θα ενταχθούν στην ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» που ψηφίστηκε στο νόμο 4235/2014, νομικοί κύκλοι αναφέρουν  ότι «ο νέος νόμος (πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ) αντί να λύνει τα προβλήματα του προηγούμενου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των πανωτοκίων στους αγρότες (3259/2004) δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και περιπλέκει την κατάσταση.
 
Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες ότι ο 3259/2004 παραμένει ισχυρός. Ισχύουν οι διατάξεις του παλαιότερου νόμου σε ότι δεν τροποποιεί ο νεότερος νόμος. Ο κ. Μαράντος ζητά να ξεκαθαρίσει το θέμα με τα νεότερα δάνεια».
 
* Απορρίπτει το  αίτημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος για αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Πατρών.