Συνάντηση Αθ.Τσαυτάρη με τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε, με τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα κ. Golam Mohammad, καθώς και με τον επιχειρηματία και βουλευτή κ. Kazi Zafarullah, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Δημήτρη Μελά.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του βάμβακος. Ειδικότερα, συζητήθηκαν επενδυτικές προτάσεις σχετικά με τη συμβολαιακή γεωργία, την εκκόκκιση και την νηματοποίηση βαμβακιού στην Ελλάδα, ώστε αυτό να αρχίσει να εξάγεται σε προχωρημένη μορφή επεξεργασίας προς το Μπαγκλαντές.

Εκτιμάται ότι από την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων μπορούν να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και να επαναλειτουργήσουν βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες παραμένουν ανενεργές εδώ και χρόνια.

Από τους εκπροσώπους του Μπαγκλαντές σημειώθηκε ότι, η χώρα έρχεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή ενδυμάτων και το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για τα παραγόμενα υφάσματα, εισάγεται σήμερα ακατέργαστο από όλο τον κόσμο, με κυριότερες χώρες προέλευσης τις Η.Π.Α., την Ινδία, το Πακιστάν, το Σουδάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο κ. Τσαυτάρης από την πλευρά του επεσήμανε την άριστη ποιότητα του Ελληνικού βαμβακιού, τη στήριξη που χαίρει αυτό από την Ε.Ε. και την απρόσκοπτη συνέχιση παραγωγής του στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι οι πρώτες  χώρες στην κατάταξη σε εισαγωγές Ελληνικού βάμβακος, μετά την εκκόκκιση του.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η αποστολή αντιπροσωπείας ειδικών από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με απώτερο στόχο την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων και επενδύσεων.