Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκος Δένδιας απηύθυνε σήμερα ομιλία στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο για τη θαλάσσια συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental. Στο συνέδριο παρευρέθηκε επίσης ο Υφυπουργός, κ. Νότης Μηταράκης.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Δένδια:
«Κύριοι Πρωθυπουργοί, κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε σημαντικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί μέσα στα τελευταία δυο χρόνια. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον σε σαφή πορεία ανάπτυξης, καθώς η οικονομία της χώρας μετασχηματίζεται σε μια οικονομία εξωστρεφή που βασίζεται και στις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στην οικονομία, το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγαλύτερη και γρηγορότερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτύχει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, στέλνουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον το ελληνικό success story είναι το μόνο story.
Παράλληλα η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται και στη ραγδαία βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες. Ενδεικτικά βελτιώθηκε η κατάταξη της Ελλάδας κατά 28 θέσεις στη συνολική κατάταξη του doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ αυξήθηκε κατά 110 θέσεις στο starting a newbusiness και κατά 33 θέσεις στην προστασία των επενδυτών.
Επίσης στο product market regulation, η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 5 θέσεις από το 2008 έως το 2013 επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει ποτέ καταγραφεί.
Η Κίνα ως μια ισχυρή, δυναμική και σταθερά ανερχόμενη υπερδύναμη αποτελεί ήδη και σίγουρα θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο στα ερχόμενα χρόνια βασική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, έναdeep-sea port με δυνατότητα εξυπηρέτησης σκαφών με βύθισμα άνω των 24 μέτρων, έχει βαθύτατη οικονομική λογική. Αυτό απεδείχθη ήδη.
Μεγάλες πολυεθνικές, όπως η HUAWEI, η ZTE, η SONY και η HEWLETT PACKARD χρησιμοποιούν ήδη, ή έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά. Η παρουσία στο λιμάνι και η οικονομική λογική που την υπηρετεί, υπογραμμίζουν την ευκαιρία της επέκτασης στα Logistics, στο Θριάσιο, καθώς και στο ελληνικό σύστημα σιδηροδρόμων.
Ο όμιλος FOSUN έχει πλέον επίσης σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Οι στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Κατ΄ αρχήν με την επίσκεψη τον προηγούμενο Μάιο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, όπου συνοδευόταν από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Στο πλαίσιο εκείνης της αποστολής υπεγράφη σειρά μνημονίων, καθώς επίσης και με επίσκεψη δεκάδων κινεζικών επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα, όπου το Υπουργείο Ανάπτυξης διοργάνωσε στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις.
Επίσης θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι έχουν αυξηθεί οι άδειες παραμονής για στρατηγικούς επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων προερχόμενους από την Κίνα. Μόλις χθες, στο πλαίσιο του κορυφαίου γεγονότος της επίσκεψής σας κ. Πρωθυπουργέ της Κίνας στην Αθήνα, υπεγράφη μεγάλος αριθμός συμφωνιών. Μεταξύ αυτών και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψα εγώ με τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυβερνήτη της China Development Bank να συμφωνήσουμε στη διοργάνωση στοχευμένων εκδηλώσεων ενημέρωσης της κινεζικής πλευράς για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία και την παροχή ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της επέκτασης στην Ελλάδα του δικτύου των High Speed Trains που η Κίνα δημιουργεί στην Κεντρική Ευρώπη. Θα ήθελα επίσης να θέσω στην κινεζική πλευρά και στην CDB τη σκέψη επένδυσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μόνο και μόνο οι ανάγκες ρευστότητας για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της Κίνας στο Λιμάνι, τη μεταφορά και τις υπόλοιπες κινεζικές τοποθετήσεις, δικαιολογεί πλήρως τη δραστηριοποίηση της Κίνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Ελλάδα είναι σημείο και βάση εισόδου των εμπορευμάτων της Κίνας προς την Κεντρική Ευρώπη. Μπορεί να γίνει βάση και σημείο εισόδου των κινεζικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Θα ήθελα κυρίες και κύριοι να υπογραμμίσω επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει σημειώσει με ευγνωμοσύνη την επαύξηση της κινεζικής οικονομικής παρουσίας στην Ελλάδα κατά τους καιρούς της μεγάλης κρίσης. Οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές και στο πλαίσιο της οικονομίας, δεν λαμβάνονται με μόνο έρεισμα τα indexes και τα balance sheets του τελευταίου εξαμήνου, ή την αποδελτίωση της Wall Street Journal και των Financial Times.
Όταν άλλοι έβλεπαν μόνο τον κίνδυνο που δημιούργησε η βαθιά κρίση, η Κίνα με τη σοφία της μακράς ιστορίας της είχε τη διορατικότητα να δει την ευκαιρία.
Κύριε Πρωθυπουργέ της Κίνας, όπως σας είπε και χθες ο Πρωθυπουργός μας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και εμείς οι Έλληνες αυτό δεν θα το ξεχάσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ν.Δενδιας:στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο για τη θαλάσσια συνεργασία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Από σήμερα η καταχώρηση ποσοτήτων για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:17
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έναρξη καταχώρησης ποσοτήτων για την Ειδική Ενίσχυση Βαμβακιού
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:07
Αυξημένο 15% το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:00