«Ελληνική Γεωργία 2014 – 2020: Αγροτική Παραγωγή – Μεταποίηση - Αγορές»

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3o Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, με θέμα, «Ελληνική Γεωργία 2014 – 2020: Αγροτική Παραγωγή – Μεταποίηση - Αγορές»., που διοργάνωσε το Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία µε την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας και την Αµερικανική Γεωργική Σχολή το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Καρασμάνης τόνισε ότι οφείλουμε να στηρίξουμε τον κόσμο της υπαίθρου, βάζοντας μικρά, αλλά στέρεα λιθαράκια στο οικοδόμημα της ελληνικής γεωργίας. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σήμερα εφαλτήριο της χώρας μας για την οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με ένα ισχυρό και αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα και με συνεχείς προσπάθειες αύξησης της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι θα θεωρήσει τη δραστηριότητά του στο υπουργείο επιτυχημένη, εάν καταφέρουμε όλοι μαζί όχι απλά να παράγουμε καλά προϊόντα, αλλά και να τα πουλάμε καλά. Το μήνυμα του: “Λίγα λόγια, αρκετή δουλειά. Η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία έχουν και μπορούν να έχουν μέλλον και μάλιστα ευοίωνο”.
 
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου,  κ. Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι το Συνέδριο Αγροτεχνολογίας επιχειρεί να εστιάσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επιχειρηματίας καλλιεργητής αλλά και να δώσει λύσεις και προοπτική.  “Πιστεύουμε στις δυνατότητες της γεωργίας μας και διαθέτουμε την δυνατότητα και την διάθεση να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να αναδείξουμε την αξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την συμβολή τους στην ευημερία του αγροτικού πληθυσμού και της ελληνικής κοινωνίας. Η γεωργία δεν πρέπει να αποτελέσει μόνο διέξοδο ανάγκης αλλά να αναγνωρισθεί σαν βιώσιμη και διαχρονική αξία στην ελληνική οικονομία που μπορεί να παρέχει μόνιμη απασχόληση με ικανοποιητικό επίπεδο αποδοχών.» Κλείνοντας ανακοίνωσε την δημιουργία μιας εσωτερικής Υπηρεσίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου  που θα έχει την δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την αγορά των ΗΠΑ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην παροχή ειδικευμένων υπηρεσιών που υποστηρίζουν και προωθούν την εξωστρέφεια.

Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρης Ιατρίδης παράθεσε τα επιτεύγματα του υπουργείου αλλά και τις δυσκολίες που ανέκυψαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013”, θέτοντας ταυτόχρονα τους νέους στόχους για τα επόμενα έτη.  “Επιδίωξη του Υπουργείου είναι ο πρωτογενής  τομέας να αποτελέσει πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης για την οικονομία και μέρος της λύσης των προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα μας. Τα αγροτικά προϊόντα μας μπορούν να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο, να γίνουν ποιοτικότερα. Η υγιής επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα μπορεί να γίνει ακόμη πιο επινοητική και καινοτόμος. Το αγροτουριστικό μας προϊόν ακόμη πιο ελκυστικό. Η χώρα μας χρειάζεται νέους επιχειρηματίες, όπως χρειάζεται νέους επιστήμονες, νέους δημόσιους λειτουργούς, μια νέα εμπροσθοφυλακή της δουλειάς, της γνώσης, της ευθύνης. Αυτή είναι η ενάρετη οδός της σύγχρονης Ελλάδας προς το μέλλον”.

Το φετινό Συνέδριο επικεντρώθηκε σε θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κλασσικών καλλιεργειών όπως οι αροτραίες και οι δενδροκαλλιέργειες, σε case studies σχετικών μεταποιητικών μονάδων, στα κανάλια διανομής και τις τάσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο της τεχνικής και οικονομικής στήριξης της παραγωγής.

Το βασικό μήνυμα του συνεδρίου προς όλους είναι: ότι η προστιθέμενη αξία είναι μονόδρομος για την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις μεγάλες και μικρές εταιρίες και τους παραγωγούς. Απαιτείται σταθερότητα, ποιότητα και συνέπεια, εξαιρετικές σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές για την εξασφάλιση κατάλληλης πρώτης ύλης και προσήλωση στην παραγωγή προϊόντων που ζητάει η διεθνής αγορά.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές με την υποβοήθηση του κράτους, μέσα από διακρατικές συμφωνίες. Οι παραγωγοί θα πρέπει να οργανωθούν σε ομάδες και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, μόνο έτσι θα καταφέρουν λόγω του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, να εφαρμόσουν μεθόδους γεωργίας ακριβείας, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια παραγωγή με χαμηλό κόστος, ποιότητα και ικανοποιητική απόδοση σε ποσότητα.
 
Τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να διακινούνται μέσω πολλαπλών καναλιών διανομής. Το στοχευμένο marketing, η ορθή επιλογή συσκευασίας και η ανάγκη το προϊόν να αφηγείται μια ιστορία θα πρέπει να αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι τις προώθησης των προϊόντων προς τις αγορές.
 
Η σύγχρονη και ανταγωνιστική Γεωργία απαιτεί ενέργειες των οποίων το πλαίσιο να καλύπτει όλα τα στάδια: τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την μεταποίηση και την προώθηση στις διεθνείς αγορές.
 
Η Γεωργία του μέλλοντος είναι η Γεωργία των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
 
Ομιλητές στο συνέδριο ήταν οι κκ: Αντώνης Βεζυρόπουλος - Ιδιοκτήτης & Διευθυντής, Α. Βεζύρογλου & Σια Ε.Ε.-  Δημήτρης Βακαμής –Γεωπόνος – Θωμάς Κυριακόπουλος – Παραγωγός – Νικόλαος Καραγιώργος – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Αφοι Ν. Καραγιώργου Α.Β.Ε.Ε. – Χρήστος Μουρτζιόπουλος – Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας, Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε. – Θωμάς Λιώλιος – Οικονομικός Διευθυντής, Venus Growers – Μαρία Δροσοπούλου – Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου, Μαρινόπουλος Α.Ε. – Ηρακλής Χριστοδουλάκης – Διευθυντής Αγορών Φρέσκων & Κατεψυγμένων Λαχανικών, Α.Β. Βασιλόπουλος – Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Διευθύνων Σύμβουλος, Pelopac Α.Β.Ε.Ε. –  Δημήτρης Καραβασίλης – Διευθύνων Σύμβουλος, DK Consultants – Δημήτρης Ιατρίδης – Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Χριστόδουλος Αντωνιάδης – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς – Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Euler Hermes – Αϊνη Μιχαηλίδου – Γενική Διευθύντρια, ΕΒΥΠ – Ιωάννης Μπάτσης – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Γεωθερμική Α.Ε.