Ο κ. Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ συναντά αυτή την εβδομάδα τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προτάθηκε επισήμως από το Συμβούλιο από τις 27 Ιουνίου, χρειάζεται και την στήριξη του ΕΚ προκειμένου να αναλάβει τη θέση. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στο Στρασβούργο.
 
Η σημασία των συνομιλιών αυτής της εβδομάδας
Από τις 12 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντά όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ προκειμένου να συζητήσει τα σχέδιά του, τις προτεραιότητες του αλλά και το κατά πόσο είναι ο καταλληλότερος για τη θέση. Την Τρίτη συναντά τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και την Τετάρτη τους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά , το ΕΛΚ και την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.
 
Το ΕΚ αποφασίζει για την υποψηφιότητά του στις 15 Ιουλίου. Πριν από την ψηφοφορία ο κ.Γούνκερ, θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια με στόχο να εξασφαλίσει τις τουλάχιστον 376 ψήφους που χρειάζεταιγια να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Τί προηγήθηκε;
Για πρώτη φορά, στις φετινές ευρωεκλογές, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρότειναν τους δικούς τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν μια απόφαση που πηγάζει ευθέως από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο κ. Γιούνκερ, ως υποψήφιος του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες στο ΕΚ, έλαβε το πράσινο φώς από την Διάσκεψη των Προέδρων για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο ΕΚ. Ωστόσο, η έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν σημαίνει ότι η ολομέλεια θα τον υποστηρίξει και εκείνη αυτόματα. Ο κ. Γιουνκερ έλαβε την υποστήριξη των 26 από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου στις 26-27 Ιουνίου.

Επόμενα βήματα
Μετά την εκλογή από το Κοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει τους υποψήφιους για τις θέσεις των Επιτρόπων, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Οι επίτροποι υποβάλλονται σε ακροάσεις στο Κοινοβούλιο. Το ΕΚ πρέπει να εγκρίνει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν οι νέοι επίτροποι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.