Νέες κυρώσεις αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά της Μόσχας

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών να ζητήσουν από την εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από τις διπλωματικές της υπηρεσίες να «αναλάβουν επειγόντως προπαρασκευαστικές εργασίες» για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι είναι έτοιμο να κάνει επιπλέον βήματα με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές εργασίες και να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε μια εβδομάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αυτό που δεν είναι σαφές όμως είναι το πότε θα μπορούσαν πράγματι να εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο μη περαιτέρω. Αυτό είναι ο ευρείας κλίμακας πόλεμος, ο οποίος ήδη λαμβάνει χώρα στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και εκεί όπου αντί για αποσχιστές βρίσκονται δυνάμεις του στρατού της Ρωσίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί χειροτερέψει.

 

πηγη:euronews