Επιβλήθηκε τελικά στους αγρότες ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε άλλη μια στραβοτιμονιά με τον ΕΝΦΙΑ. Αν και είχε ανακοινωθεί η απαλλαγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων από τον φόρο, τελικά τους επιβλήθηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, δηλαδή ο φόρος που επιβάλλεται σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ας δούμε και ένα παράδειγμα:

Ένας κτηνοτρόφος διαθέτει ένα διαμέρισμα και ένα οικόπεδο συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Διαθέτει επίσης και μια κτηνοτροφική μονάδα και αγροτικά κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ. Επειδή η συνολική αξία των ακινήτων, μαζί με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ,  ο αγρότης πιάνεται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και καλείται να πληρώσει φόρο 90 ευρώ.

Στα τέλη του 2013 όταν σχεδιαζόταν ο φόρος οι βουλευτές της περιφέρειας είχαν ξεσηκωθεί κατά της επιβολής ΕΝΦΙΑ στα κτίσματα που χρησιμοποιούνται για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει διάταξη στο νόμο που απαλλάσσονταν από το φόρο. Μόνο που τώρα γίνεται αντιληπτό ότι η απαλλαγή αφορούσε τον κύριο φόρο και όχι τον συμπληρωματικό.

Η γκρίνια από τους βουλευτές της περιφέρειας έχει φτάσει πάλι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείεται στις διορθωτικές διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να κατατεθούν αύριο στη Βουλή, να υπάρξει παρέμβαση και σε αυτό το θέμα.

πηγη:star.gr