Συζήτηση στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ για τον ιό Έμπολα



Την Τετάρτη, η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ συζήτησε για την έξαρση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Στη συζήτηση παρευρέθηκε ο επίτροπος Υγείας Tonio Borg, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ έχει "ηθική υποχρέωση" να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται από τον ιό, καθώς "όσο περισσότερο τον περιορίσουμε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φτάσει στην Ευρώπη". Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον περιορισμό του προϋπολογισμού.

"Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός", δήλωσε ο TonioBorg και οι λόγοι είναι το είδος του υιού, τα αυστηρότερα πρότυπα υγιεινής στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά. Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη αλλά πρέπει να είναι σε εγρήγορση, πρόσθεσε.

Περιορισμένοι πόροι

Η παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες είναι απαραίτητη "διαφορετικά μπορεί να έχουμε μαζική καταστροφή", δήλωσε ο PeterLiese (Γερμανία, ΕΛΚ), ενώ ο MatthiasGroote (Γερμανία, Σοσιαλιστές), δήλωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να παρέχει στήριξη και βοήθεια και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα". Επίσης, υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός και για αυτό θα είναι δύσκολο η ΕΕ να βρει να απαραίτητα κεφάλαια.

Ο κ.Borg, ανακοίνωσε ότι αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τη χρηματοδότηση μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων από την ανάπτυξη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Η ΕΕ έχει διαθέσει € 11,9 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για την επιδημία από το Μάρτιο του 2014.

Χρηματοδότηση της έρευνας

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη για στήριξη της μη βιώσιμης εμπορικά έρευνας. ΗCatherine Bearder (Μ.Βρετανία, Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες), δήλωσε, αναφερόμενη στην έρευνα που πραγματοποιείται σήμερα για τον Έμπολα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στις δοκιμές που θα γίνουν σε ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες, ότι αυτή η έρευνα "πραγματοποιήθηκε επειδή η ΕΕ ανέλαβε τη χρηματοδότησή της".

Απαγορεύσεις στις αερομεταφορές

Ο κ. Borg, δήλωσε ότι οι απαγορεύσεις πτήσεων μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα και να κάνουν δύσκολη τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. "Πρέπει να απομονώσουμε την επιδημία, όχι τις χώρες», είπε.