Ο Περιφερειάρχης AM-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης στο κυνήγι της καινοτομίας

Η Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  γίνεται  ανάληψη συνεχών πρωτοβουλιών, ενεργητικής και επιθετικής στάσης προς την ανάπτυξη καθως προικίστηκε από τη Φύση, με το ισχυρότατο γεωγραφικό πλεονέκτημα  και τη στρατηγικής θέσης της διαθέτει μεγάλες δυνατότητες και εξαιρετικό φυσικό πλούτο. Ο Περιφερειάρχης AM-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστο Βασιλάκο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με την παρουσία των προέδρων των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του πρύτανη  Δ.Π.Θ. καθώς και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της ΠΑΜ-Θ, με θέμα την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία στην περιφερειακή τους διάσταση.
 
Στη συνέχεια μας περιέγραψε ποια είναι η στρατηγική και οι στόχοι της Περιφέρειάς,να εισαχθεί στον πυρήνα του περιφερειακού, αναπτυξιακού και στρατηγικού μας σχεδιασμού, ως δομικό στοιχείο, ο τουρισμός 12μηνης βάσης σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές, με πυλώνες τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το άθικτο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την καλά διατηρημένη παράδοση. Στόχος να υπάρξει άμεση εισροή νέων πόρων, με βάση το γεωγραφικό μας πλεονέκτημα να γειτνιάζουμε σε απόσταση ολίγων ωρών οδικής μετακίνησης με πληθυσμούς άνω των 50.000.000 ατόμων, οι οποίοι μπορούν να είναι εν δυνάμει επισκέπτες και καταναλωτές μας.
 
Όπως δήλωσε κ. Γ.Παυλίδης είμαστε σύμφωνοι αναφορικά με τη σύσταση Ερευνητικού Κέντρου ΠΑΜ-Θ,  να περιλαμβάνει Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ερευνών, Ινστιτούτο Φυσικών Καταστροφών και Ινστιτούτο περί των Θεμάτων Ενέργειας, αφού στην περιοχή μας θα εγκατασταθούν ή θα διέλθουν 8 από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της χώρας. Ζητούμε όμως πέραν αυτών να προστεθεί ένα Ινστιτούτο με σημείο αναφοράς την (micronization)νέα επιστήμη της Μικροσωματιδιοποίησης , με σκοπό την έρευνα και την αξιοποίηση υποπροϊόντων του μαρμάρου και του ζεόλιθου,  που υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες στην περιοχή και είναι υψηλής ποιότητας, ώστε η μεταποίηση να γίνεται στον τόπο μας.
 
Σχετικά με τον ζεόλιθο ανέφερε ότι μέσω της μικροσωματιδιακής,αυτοί που τον επεξεργάζονται παράγουν με έναν κυβόλιθο που είναι διαστάσεων 2χ2 μάρμαρο, γυαλί πλαστικά, φάρμακα και πολλά άλλα. Κάνοντας αναφορά στον ζεόλιθο της Τουρκίας ο οποίος είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον Ελληνικό όπου Γιαπωνέζοι αγόρασαν για να το χρησιμοποιήσουν ως προστατευτικό για την διαφυγή της ραδιερνέργειας μετά το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα.
  «Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την σπουδαιότητα. Μάλιστα αυτό μπαίνει στην Προτεραιότητα της Περιφέρειας».
 
 
        Πίνακας τιμών
        ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ