Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiaoli, ο οποίος συνοδευόταν από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αξιωματούχων και ειδικών της χώρας του, με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών γνώσεων για την αξιοποίηση των Σπάνιων Γαιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει διαμορφώσει η Ε.Ε. επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη.
Οι Σπάνιες Γαίες (RareEarth Elements -REE) θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», καθώς πρακτικά δενυπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Ενδεικτικά αναφέρονται, κράματα αεροδιαστημικής, ελαφροί μαγνήτες, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων/ υβριδικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά στοιχεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κ.ά.
Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους, η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει τις REE στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι, η ζήτηση παγκοσμίως για σπάνιες γαίες θα ανέλθει σε 200.000 τόνους το έτος 2015, από 130.000 που ήταν το 2010.
Η αποστολή της Κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού, LiKeqiang, τον περασμένο Ιούνιο στη Ρόδο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε :
«Ο ορυκτός πλούτος αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ιδιαίτερα οι σπάνιες γαίες που αποτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας τμήμα του ορυκτού πλούτου, έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη γεωπολιτική, αλλά και οικονομική αξία. Η Ελλάδα είναι και σε αυτόν τον τομέα προικισμένη με σπάνιες γαίες. Όλες οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Ανήκουμε στις μόλις πέντε ή έξι ευρωπαϊκές χώρες όπου οι ενδείξεις, πράγματι, δίνουν θετικά αποτελέσματα. Ελλάδα, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Γροιλανδία είναι οι χώρες που μπορεί να στηριχτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία για να παράξει σπάνιες γαίες.
Σήμερα, με την παρουσία του κ. Πρέσβη, ανοίξαμε έναν πολύ σημαντικό δρόμο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και σε αυτόν τον τομέα. Χαίρομαι γιατί συμμετέχουν και Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, γεγονός που θα μας βοηθήσει αναμφισβήτητα να ανταλλάξουμε επιστημονικές γνώσεις, τεχνογνωσία και ασφαλώς να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής πολιτικής που προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.»
Ακολούθως, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ZouXiaoli, δήλωσε:
«Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. υπουργέ που συναντηθήκατε με την κινεζική αποστολή. Είναι πρώτη φορά που η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποίησε αποστολή που αποτελείται από ειδικούς στον τομέα του ορυκτού πλούτου, εδώ στην Ελλάδα.
Η κινέζικη αυτή αποστολή αποτελείται από Κινέζους αξιωματούχους της Κυβέρνησης, τους ειδικούς στον τομέα του ορυκτού πλούτου, αλλά και από μια πολύ ισχυρή, δυναμική εταιρεία ορυκτού πλούτου.
Θέλω να πω ότι στην 3ήμερη επίσκεψή τους έχουν σημειώσει μεγάλα αποτελέσματα. Η αποστολή αυτή όχι μόνο έχει πάρει μέρος στο συνέδριο που έγινε στη Μήλο, αλλά μετά είχε συναντήσεις με τους Έλληνες ειδικούς και σήμερα μόλις επισκέφτηκε το εργοστάσιο αλουμινίου της Ελλάδας και μετά είχε μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον κ. υπουργό.
Θέλω να πω ότι η κινέζικη αποστολή έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για μια μελλοντική συνεργασία με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τον τομέα του ορυκτού πλούτου. Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιήσουμε όσα συμφωνήσαμε σήμερα, δηλαδή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε follow-up, δηλαδή να κάνουμε και άλλες συνεργασίες και επαφές.
Και θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας αυτή βασίζεται σε μία βάση αμοιβαίας ωφέλειας αλλά και ισότητας. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα συμβάλλει μόνο στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για αυτό πιστεύω ότι το μέλλον της συνεργασίας της Κίνας με την Ελλάδα στον τομέα αυτό θα έχει μεγάλη προοπτική.
Ευχαριστώ πολύ.»
Στην αποστολή της Κινέζικης Αντιπροσωπείας συμμετείχαν, ο LongBaolinαπό την Γεωλογική Υπηρεσία της Κίνας, oLiuMingστέλεχος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ο WangDenghongτου Ινστιτούτου Ορυκτών Πηγών, ο XiongWenliangτου Ινστιτούτου Πολλαπλών Χρήσεων Ορυκτών Πηγών, καθώς και οι εκπρόσωποι της κρατικής εταιρίας ChinaMinmetalsCorporation, WangJionghuiκαι LiuYunfei.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, οι Διευθυντές των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕΜ Βασίλης Κωστόπουλος και στελέχη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών, καθώς και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης.
Οι Σπάνιες Γαίες στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Μανιάτη, με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κίνας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η εκρίζωση των αμπελιών πρέπει να είναι προσωρινή υποστηρίζει η Copa Cogeca
4 Νοεμβρίου 2024, 16:55
Προστατέψτε τα πυρηνόκαρπά σας
4 Νοεμβρίου 2024, 16:18
Ζεϊμπέκ (ΝΕ.ΑΡ.) για κυβερνητική ολιγωρία για ευλογιά προβάτων σε Ξάνθη & ΑΜΘ
4 Νοεμβρίου 2024, 15:38