Τη σημασία του νέου θεσμικού πλαισίου που θεσπίστηκε πρόσφατα από το ΥπΑΑΤ, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου μέσω και της αξιοποίησης των ενισχύσεων και των δράσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, σήμερα, στην ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στην ομιλία του ο κ. Κουκουλόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Η Ελλάδα, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν έχει περιθώρια να χάνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, από τους πιο πλούσιους, σε βιοποικιλότητα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ένας πλούτος που έμενε μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητος. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια «χρυσή» επιχειρηματική ευκαιρία.
Για πρώτη φορά θεσπίσαμε θεσμικό πλαίσιο για τον σημαντικό αυτό κλάδο που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Συγκεκριμένα υπογράψαμε πρόσφατα δύο Τεχνικούς Κανονισμούς που αφορούν τόσο την αποδοχή ποικιλιών άνηθου, βασιλικού, χαμομηλιού, θυμαριού και ρίγανης, δίνοντας την προοπτική να ακολουθήσουν σταδιακά και άλλα είδη για τα οποία θα υπάρξει ενδιαφέρον, όσο και για την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η απουσία ενός Εθνικού Καταλόγου ποικιλιών αποτελούσε τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα μας. Πλέον η εγγραφή ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με γνωστά χαρακτηριστικά, ιδιότητες και προσαρμοστικότητα θα οδηγήσει στην ύπαρξη κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού για τον παραγωγό, το οποίο αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση μίας αποδοτικής καλλιέργειας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Επιπλέον, η θέσπιση διατάξεων για την εγγραφή ποικιλιών ορισμένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε Εθνικό Κατάλογο αποτελεί το πρώτο βήμα για τη θέσπιση ενός συστήματος πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, όπως ήδη προβλέπεται για άλλα είδη καλλιεργούμενων φυτικών ειδών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για το σύστημα αυτό είναι η υποχρεωτική εγγραφή των ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο, καθώς και η διενέργεια καλλιεργητικών και εργαστηριακών ελέγχων.
Στο ΥπΑΑΤ, με στοχευμένες ενέργειες, αξιοποιούμε τη στροφή που συντελείται στην ΕΕ, προς την ανάδειξη και προώθηση των φυσικών προϊόντων και δημιουργούμε προνομιακές συνθήκες για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενισχύοντάς την, για πρώτη φορά, από τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, και προτάσσοντας δράσεις μεταποίησης, εμπορίας και προώθησης των εξαγωγών τους, από τον Πυλώνα ΙΙ του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020.
Η θεσμοθέτηση των Τεχνικών Κανονισμών και η δημιουργία του Εθνικού Καταλόγου, αποτελούν, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ενισχύσεων και των δράσεων της νέας ΚΑΠ, «διαβατήριο» για τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών, δίνοντας παράλληλα την προοπτική για νέες θέσεις εργασίας και για νέες αγορές, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της πατρίδας μας, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία».
Η σημασία της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:40