Αλλεπάλληλες συσκέψεις, με αντικείμενο την διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν και χθες, Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στο ΥΠΕΚΑ.
Στόχος ήταν η διαμόρφωση από κοινού, μεταξύ κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενός προγράμματος άμεσων ενεργειών υποκατάστασης των παράνομων χωματερών από νόμιμες και σύγχρονες διαχειριστικές μεταβατικές λύσεις, προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Στις νέες συσκέψεις συμμετείχαν :
· Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου
· Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Δημήτρης Καλογερόπουλος
· Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γιώργος Διδασκάλου
· Οι Δήμαρχοι της Λακωνίας:
· Ευρώτα, Ι. Γρυπιώτης
· Ανατολικής Μάνης, Π. Τσιριγώτης (αντιδήμαρχος)
· Οι Δήμαρχοι της Αργολίδας:
· Επιδαύρου, Κ. Γκάτζιος
· Ερμιονίδας, Δ. Σφυρής
· Ναυπλίου, Δ. Κωστούρος
· Άργους-Μυκηνών, Δ. Καμπόσος
· Οι Δήμαρχοι της Αρκαδίας:
· Βόρειας Κυνουρίας, Π. Μαντάς
· Νότιας Κυνουρίας, Χ. Λυσικάτος
· Τρίπολης, Δ. Παυλής.
Στις τρεις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν, εξετάσθηκαν εναλλακτικές προτάσεις εφαρμογής από πλευράς των Δήμων ενός προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης ή ενίσχυσης ήδη δοκιμασμένων θετικών πρακτικών επεξεργασίας. Επίσης, τέθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού και του σχεδιασμού της Ανακύκλωσης και της Διαλογής στην Πηγή.
Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει, αφενός θα αποσοβήσουν μια πιθανή επιβολή προστίμων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφετέρου θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης.
Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση δράσεων που προτάθηκαν για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι, από τις 3.036 παράνομες χωματερές (1.128 από αυτές ήταν ενεργές) που υπήρχαν το 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Ήδη, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και σχεδόν στο σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Κρήτης, δεν υπάρχουν πλέον ΧΑΔΑ. Η συστηματική προσπάθεια πλήρους εξάλειψης των παράνομων χωματερών θα συνεχιστεί και στα νησιά, κυρίως τα μικρά, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών, απαιτείται ειδική αντιμετώπιση και υπέρβαση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν.
Συσκέψεις για την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:40