Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας από τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποί τους στο agrocapital.gr το αλαλούμ με τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και τα απανωτά προβλήματα που σημειώθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο λόγω του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς, καθώς και των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα «γονάτισαν» τους παραγωγούς.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων περιμένουν, όπως λένε, να γίνουν άμεσα πράξη οι εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, οι οποίες παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Επισημαίνουν ότι δίνουν μικρή περίοδο χάριτος στη νέα πολιτική ηγεσία, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την επίσπευση των ενεργειών, προκειμένου να δοθεί μικρή «ανάσα» και να μπορέσει να ορθοποδήσει ο κτηνοτροφικός κλάδος.
Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για την κτηνοτροφία σύμφωνα με τους παραγωγούς επικεντρώνονται:
-Στην άμεση επίλυση των προβλημάτων με τους βοσκότοπους, ώστε να «ξεκολλήσουν» οι πληρωμές και να επιλυθούν όλες οι δυσχέρειες με τις επιλέξιμες εκτάσεις.
-Στην άμεση επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλατος στις πέντε ημέρες που εξήγγειλε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός.
-Στη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με fast –track διαδικασίες.
-Στην άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου, του κόστους ενέργειας και ευρύτερα του κόστους παραγωγής.
-Στην άμεση καταβολή των υπολοίπων ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης, των προγραμμάτων βιολογικών παλαιότερων ετών, καθώς και των αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς, αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες.
«Τα πάντα κολλάνε στο θέμα των βοσκοτόπων. Η νέα ηγεσία του υπουργείου ως άμεση προτεραιότητα πρέπει να επιλύσει το σημαντικό αυτό θέμα για να λυθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με όλες τις πληρωμές. Ζητάμε μεταξύ των άλλων άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, κυρίως για το πετρέλαιο και το κόστος ενέργειας» δήλωσε στο agrocapital.gr o Στέλιος Βογιατζής, κτηνοτρόφος από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ.
30% κάτω η γαλακτοπαραγωγή
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για το εισόδημα των κτηνοτρόφων τα αιγοπρόβατα των οποίων επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό. Η μείωση στην παραγωγή γάλακτος εξαιτίας της ασθένειας φθάνει σε ποσοστό έως 30%.
«Τα προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό δεν έχουν τελειωμό. Η μείωση στην παραγωγή του γάλακτος φθάνει και στο 30%. Η παραγωγή ημερησίως στο αιγοπρόβειο έφθανε τα 300 κιλά, αλλά εξαιτίας της ασθένειας έπεσε σε περίπου 100 κιλά την ημέρα. Το πλήγμα είναι μεγάλο» πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.