Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία η ημερίδα για την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό και διάλογο γύρω από τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξής. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Agrotes.eu σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου Π.Ε Θεσπρωτίας.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής κτηνιατρικής Γεώργιος Αρσένος ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις δύο μεγάλες ασθένειες που μαστίζουν την ελληνική κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια, την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αρσενός αναφέρθηκε εκτενώς στα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα, τη διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει σχεδιασμός για το πώς να λειτουργούν οι κτηνοτρόφοι σε περιπτώσεις επιδημιών στο κοπάδι.«Δυστυχώς σήμερα οι κτηνοτρόφοι όταν εμφανίζεται μια ασθένεια στο κοπάδι τους προσπαθούν να την καλύψουν, δεν σταματούν το πρόβλημα στην πρώτη του εστία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα τόνισε πως ιδιαίτερα προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη λήψη προληπτικών μέτρων υγιεινής στις μονάδες για όλα τα νοσήματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή το μεγαλύτερο πρόβλημα της κτηνοτροφίας εκτός από την έλλειψη βιοασφάλειας και προληπτικής ιατρικής του κοπαδιού, είναι η έλλειψη πληροφόρησης και πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθώς όπως εξήγησε, οι κτηνοτρόφοι ξέρουν πώς να εκτρέφουν τα ζώα τους με λάθος τρόπους, καθώς αδυνατούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των νοσημάτων. Πρόσθεσε δε ότι λόγω της κλιματολογικής αλλαγής έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους ξεχασμένες ασθένειες. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Θα μπορούσε να περιοριστεί η επέκταση των ασθενειών εάν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι όμως έχουν καταρρεύσει λόγω της κρίσης. «Κανένας από την Πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί με ένα στρατηγικό σχέδιο της κτηνοτροφίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα Θωμάς Παπαχρήστου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2015-2020 και ειδικότερα το θέμα των βοσκότοπων της Ηπείρου που είναι ένα φλέγον ζήτημα για τους κτηνοτρόφους. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπαχρήστου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παρά τις προτάσεις του η Πολιτεία δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα των βοσκοτόπων που συνδέεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στη συνέχεια εξήγησε τι συμβαίνει με τα βοσκοτόπια, δηλαδή τα φυσικά οικοσυστήματα που βοσκούν τα ζώα, βασίζοντας την ανάλυσή του σε δύο επίπεδα: τα βοσκοτόπια ως πόρος διατροφής και βοσκοτόπια ως προς την επιλεξιμότητά τους. Ανέλυσε τι προβλέπει η νέα κοινή αγροτική πολιτική και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ο κ. Παπαχρήστου υποστήριξε ότι η χώρας μας δεν κατάφερε να αναμορφώσει ως όφειλε το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η αξιολόγηση των βοσκοτόπων.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Στέλιος Βογιατζής τόνισε την ανάγκη οι νέοι αγρότες αλλά και οι αγρότες γενικότερα να ενωθούν και να διεκδικήσουν μέσω των οργάνων τους (συλλόγων, συνεταιρισμών κ.α) τα δικαιώματα τους.
Στο πλαίσιο της ημερίδας οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για κτηνιατρικά θέματα από κτηνίατρους της Περιφέρειας
Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους, ενώ έγιναν και πολλές ερωτήσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τους αγρότες όπως οι αδειοδοτήσεις στάβλων, τα εμβόλια κ.α
Την ημερίδα τίμησε επίσης με την παρουσία του ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ι. Λώλος, ο πρόεδρος του Μαργαριτίου Νίκος Νικολάου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άλκης Λάμπρου και Αντιγόνη Φύλη καθώς και οι πρόεδροι από αγροτικών συλλόγων.