Στις 22 Απριλίου του 1970 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μέτρα και σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης μεγάλης κινητοποίησης, η 22 Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελεί αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, για κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης, κινητοποίησης και λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το μέλλον του πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται
αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.
H Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα έχει χάσει το 50% των υγροτόπων και των γεωργικών της εκτάσεων που θεωρούνται υψηλής φυσικής αξίας, ενώ στη Μεσόγειο έχουν χυθεί 35.000 τόνοι πετρελαίου τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες ξεπερνάνε τα 20 εκατομμύρια στον πλανήτη, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την ερημοποίηση, την καταστροφή σημαντικών βιοτόπων όπως τα τροπικά δάση.
Η Π.Ε.Ν.Α. θεωρεί ότι o μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ανησυχητικά περιβαλλοντικά φαινόμενα, όπως η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και να πραγματοποιηθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι να τεθεί το περιβάλλον στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων σε τομείς με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η γεωργία.