Πρόγραμμα προώθησης ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα την έγκριση χρηματοδότησης 41 προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές αγορές καθώς και σε αγορές τρίτων χωρών, για την χρονική περίοδο 2015-2017. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ανωτέρω προγραμμάτων ανέρχεται στα 130 εκ.Ευρώ, εκ των οποίων περίπου το ήμισυ θα προέλθει από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό (σημ. ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και κονδύλια ύψους 30 εκ.Ευρώ τα οποία και αφορούσαν προγράμματα στη ρωσική αγορά και τα οποία λόγω του εμπάργκο, συμπεριλήφθησαν στο ανωτέρω πρόγραμμα).

Τα 41 ανωτέρω προγράμματα, αποτελούν προτάσεις οι οποίες προήλθαν από 18 Κ-Μ (συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα), ενώ τα αγροτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι : φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, βιολογικά-οργανικά τρόφιμα, ελαιόλαδο και προϊόντα κρέατος. Παράλληλα 17 εξ αυτών απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ τα υπόλοιπα 24 απευθύνονται σε τρίτες αγορές.

 Όσον αφορά στη Πολωνία ενεκρίθησαν 4 προγράμματα, συνολικού ύψους 5,1 εκ.Ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προϊόντα όπως : ελαιώδεις καρποί, μοσχαρίσιο & βοδινό κρέας καθώς και φρέσκα φρούτα. Όσον αφορά στην Ελλάδα ενεκρίθησαν 8 προγράμματα, συνολικού ύψους 15,4 εκ.Ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προϊόντα όπως : φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακτινίδια καθώς και ελαιόλαδο και ελιές. Αναλυτικά τα προγράμματα, μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕ  //ec.europa.eu/agriculture/promotion/campaigns/2015/2015_en.pdf.