ΠΕΤΕΤ σχετικώς με το Σ_Ν για την ανώτατη εκπαίδευση

Η Πανελλήνία Ενωση Τεχνολόγων Τροφίμων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικώς με το Σ_Ν για την ανώτατη εκπαίδευση.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ  
 Με την ιδιότητά μας ως Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων, η οποία μεταξύ άλλων αποσκοπεί στην προάσπιση και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Τεχνολόγων Τροφίμων αλλά και την διαφύλαξη του επιστημονικού κύρους  των πτυχίων τους, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:  
1.Θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου που προωθείτε προς ψήφιση ,με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δέν έχει σε καμία περίπτωση τέτοιο χαρακτήρα,στο σύνολό του.Μετά από ενδελεχή του μελέτη διαπιστώσαμε ότι απαιτείται συζήτηση και δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων ώστε σε μια διαδικασία ζύμωσης του με την κοινωνία να προκύψει, αν και εφόσον απαιτούνται αλλαγές στην Ανώτατη εκπαιδευση και σε ποιά κατεύθυνση.Η πολυνομία και νομομανία δεν είναι οι καλύτερες πολιτικές επιλογές για την πατρίδα μας.  
2. Περιέχει ρυθμίσεις που δε εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο Ανώτατης Εκπαίδευσης. 3.Η διάταξη του Άρθρου 11 όπως παρουσιάζεται στο Πολυνομοσχέδιο,για την αναγνώριση των Πτυχίων Πενταετών Σπουδών ως «Ενιαίου και Αδιάσπαστου Διπλώματος Μεταπτυχιακού Επιπέδου», θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο όσον αφορά τα Τμήματα των ΤΕΙ αλλά και όσον αφορά πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα, διότι θα προκύψει μία de facto Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής φύσεως διάκριση των Πτυχιούχων πενταετούς φοίτησης έναντι όλων των υπολοίπων. Θα δημιουργηθούν συνθήκες περαιτέρω άδικης μεταχείρισης των Πτυχιούχων Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ) που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, καθώς όπως γνωρίζετε, μετά από 30 και πλέον χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, συνεχίζουν να υφίστανται άλυτα και «πεταμένα κάτω από το χαλί» πληθώρα προβλημάτων που αφορούν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων πάρα πολλών Τμημάτων (Γεωτεχνικών, Μηχανικών κ.λπ). 4.Παρ’ ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως η εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, σύμφωνα με το οποίο οι μη έχοντες Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ), Πτυχιούχοι Τετραετούς Φοίτησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εντάσσονται στην ίδια κατηγορία (6η) με τους Πτυχιούχους Πενταετούς Φοίτησης, η ψήφιση της εν λόγω διάταξης, θα έρθει να προκαλέσει έναν εκ προοιμίου προβάδισμα στο επαγγελματικό status των πενταετούς φοίτησης πτυχιούχων σε βάρος των τετραετούς ΣΥΝΟΛΙΚΑ.  5. Η εφαρμογή της διάταξης θα προκαλέσει πρόβλημα στη μοριοδότηση των στελεχών του Δημοσίου Τομέα για θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων, Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων, καθώς θα βρεθούν παλαιοί και νεότεροι υπάλληλοι χωρίς επιπλέον τυπικά Ακαδημαϊκά προσόντα, να προηγούνται υπαλλήλων (ΠΕ και ΤΕ) με επιπλέον Ακαδημαϊκά Προσόντα. Αναρωτιόμαστε αφού δεν έχει το Ελληνικό δημόσιο ακόμη εξομοιώσει ,μισθολογικά και διοικητκά  ,τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ όταν σύμφωνα με τον νόμο 4009/2011 «Δομή,λειτουργία,διασφάλιση ποιότητας σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελούν αναποσπαστο κομάτι της Ανώτατης παιδείας ,πότε θα υλοποιήσει τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και με ποιό δημοσιονομικό κόστος; 6. Όσον αφορά τις έννοιες, Εκπαιδευτικής Μονάδας (Ε.Μ.) και της Ισοδύναμης Εκπαιδευτικής Μονάδας (Ι.Ε.Μ.) παρ. 1 α), β), γ), δ), δημιουργείται το ερώτημα προς τι το όφελος της εισαγωγής των δυο αυτών εννοιών από την στιγμή όπου όλες οι σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. έχουν καθιερώσει πλήρως το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS).  Από την αντίθετη όψη ο ορισμός της Ε.Μ. προσπαθείτε να απαλείψετε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης, οποίος συνδέεται με ακαδημαϊκές ή πιστωτικές μονάδες.  
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ  
σας καλούμε να αποσύρετε το εν λόγω σχέδιο νόμου και να καλέσετε τους εμπλεκόμενους φορείς σε διαβούλευση εκ του σύνεγγυς.Ειδικώς θεωρούμε απαράδεκτη την εν λόγω προωθούμενη διάταξη για την αναγνώριση των Πτυχίων πενταετούς φοίτησης ως Integrated Master: Master of Science, καθώς τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε επιβράβευση της συντεχνιακής λογικής που διέπει τα Επιμελητήρια ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ και μερικώς την Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, εδώ και δεκαετίες.