Την απαγόρευση της κλωνοποίησης των ζώων που αναπαράγονται και εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, θέλει να απαγορεύσει το ΕΚ. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, οι επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας, συζητούν και ψηφίζουν το σχετικό σχέδιο νόμου. Οι εισηγητές υποστηρίζουν την απαγόρευση της κλωνοποίησης με σκοπό την εκτροφή ζώων και την προμήθεια τροφίμων και θέλουν να προσθέσουν διατάξεις για τους απογόνους των κλωνοποιημένων ζώων αλλά και την εμπορία των προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Ζωντανά η ψηφοφορία στο ΕΚ, στις 16.00 (ώρα Ελλάδος).
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ζώα που προέρχονται από κλωνοποίηση, αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Για αυτό το ΕΚ προτείνει, η πρακτική της κλωνοποίησης να απαγορευτεί για ζώα που αναπαράγονται ή εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, καθώς τίθενται ηθικά ζητήματα αλλά και ερωτήματα για την υγεία των πολιτών.
Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων το 2008, 2009 και 2010, αναλογιζόμενη τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας των ζώων που προέρχονται από κλωνοποίηση, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για την υγεία των πολιτών και την καλή διαβίωση των ζώων.
Η έκθεση του ΕΚ ζητά την απαγόρευση των τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή τους απογόνους τους, στην ευρωπαϊκή αγορά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται αυτά τα ζώα και οι απόγονοί τους, ιδίως όταν προέρχονται από τρίτες χώρες.
Επί του παρόντος, στην ΕΕ, η αγορά τροφίμων από κλώνους απαιτείται έγκριση πριν από τη διάθεση στην αγορά βασίζεται σε επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Σήμερα, απαιτείται έγκριση, μετά από επιστημονική αξιολόγηση που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), πριν διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα.
Τη θέση τους για το ζήτημα θα υιοθετήσουν και τα άλλα θεσμικά όργανα, όπως το Συμβούλιο, αφού εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ 2016, το νωρίτερο.
Η εισηγήτρια Giulia Moi (Ευρώπη Δημοκρατίας, Ιταλία) από την επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, δήλωσε ότι "τα βασικά στοιχεία που μας οδηγούσαν στη ήταν δύο: η προστασία και η υγεία των ευρωπαίων πολιτών και καταναλωτών και των ζώων (για την οποία η Ευρώπη, δεσμεύεται από τις συνθήκες). Δεν συμβιβαστήκαμε με τους κανόνες του μάρκετινγκ και δεν υποκύψαμε στην ευκαιρία να εισάγουμε στα κράτη μέλη προϊόντα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. Επίσης, αποκλείσαμε το ενδεχόμενο να γίνει κοινή πρακτική η κλωνοποίηση ζώων στην ΕΕ. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε μερικές τρίτες χώρες, με τις οποίες η ΕΕ έχει εμπορικές συνδιαλλαγές, η κλωνοποίηση των ζώων και η εμπορευματοποίησή των προϊόντων τους είναι συχνό φαινόμενο".
Η εισηγήτρια από την επιτροπή Γεωργίας Renate Sommer (ΕΛΚ, Γερμανία), μας είπε ότι "η οι αρνητικές συνέπειες στη ζωή των κλωνοποιημένων ζώων, κάνει τους καταναλωτές να απορρίπτουν την μέθοδο όταν έχει σκοπό την εκτροφή ζώων για γεωργικούς σκοπούς. Επίσης, δεν χρειαζόμαστε την κλωνοποίηση για να εφοδιάσουμε την ευρωπαϊκή αγορά με κρέας. Η απαγόρευση της κλωνοποίησης είναι θέμα ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Για αυτό, η απαγόρευση δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τους κλώνους, πρέπει να περιλαμβάνει και τα προϊόντα που παράγονται από αυτόν, τους απογόνους τους και το πολλαπλασιαστικό του υλικό (σπέρμα και έμβρυα). Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί διαφορετικά είναι σαν να προωθούμε την κλωνοποίηση στις τρίτες χώρες".