Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας με το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών», που διευθύνει ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, σαν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητικών Ινστιτούτων Οπωροκηπευτικών» (EUFRIN), την «Διεθνή Κοινότητα Δενδροκηπευτικών Επιστημών (International Society for Horticultural Sciences), ISHS», την «Περιφέρεια Θεσσαλίας με το “Europe Direct”» και τον «Δήμο Σκοπέλου», διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο “III PLUM AND PRUNE WORKING GROUP MEETING”, το πρώτο και μοναδικό για όλη την Ελλάδα, που αφορά την καλλιέργεια και την χρήση των προϊόντων της «Δαμασκηνιάς».
Το εν λόγω Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην κατ’ εξοχήν παραδοσιακή περιοχή καλλιέργειας δαμάσκηνου, την Σκόπελο, στις 20 με 21 Αυγούστου 2015, με επίσκεψη σε οπωρώνες Δαμασκηνιάς και σε παραδοσιακούς φούρνους αποξήρανσης του προϊόντος, ενώ στις 22 Αυγούστου, διεξήχθη Ανοιχτή Συγκέντρωση για τους κατοίκους του νησιού, όπως και για κάθε ενδιαφερόμενο.
Από τους τοπικούς παράγοντες, Συν-διοργανωτές του Συνεδρίου πέρα από τον «Δήμο Σκοπέλου», είναι η «Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου» με βασικό χορηγό το ξενοδοχείο «Αίολος», στους χώρους του οποίου φιλοξενήθηκε, καθώς και η «Περιφέρεια Θεσσαλίας», δια μέσου του «Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης» και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Europe Direct” στα πλαίσια των εκδηλώσεων του για την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων που χρηματοδότησε αυτήν την πρωτότυπη και μοναδική δράση του διεθνούς συνεδρίου που αφορά κυρίως τον αγροτικό και επιστημονικό τομέα. Αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια και μεγάλος χορηγός ήταν επίσης και η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Α.Ν.Ε.Σ.»
Συμμετείχαν Ερευνητές από πανεπιστημιακά, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ακόμη και από τις ΗΠΑ (Παν/μιο Davis της Καλιφόρνιας), Τουρκία, όπως και από το μακρινό Ιράν και ανέπτυξαν τις σύγχρονες τάσεις της καλλιέργειας της Δαμασκηνιάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων και ανταλλάσσοντας απόψεις στα αντικείμενα των οικονομικών τάσεων της καλλιέργειας, τις νέες βελτιωμένες ποικιλίες, τα υποκείμενα, της γενετικής βελτίωσης, της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης του καρπού, της φυτοπροστασίας κ.α.
Όλες οι εργασίες που παρουσιάστηκαν θα δημοσιευτούν στα πρακτικά της Παγκόσμιας Εταιρίας Επιστήμης Οπωροκηπευτικών (ISIS - Αcta Horticulturae).
Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων (και πρώην Δήμαρχος Σκιάθου) κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης , η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκοπέλου κα Μαίρη Διαμάντη και ο κος Χατζηκαμαγιάννης Βασίλης-Επικεφαλής του Κέντρου Europe Direct - Διευθυντής του ΠΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα είχε η παρουσία και οι τοποθετήσεις των μελών της ομάδας έργου του Europe Direct κ. Χατζηκαμαγιάννη Βασίλη και κ. Γιουρούκη Ζωής οι οποίοι τόνισαν την αξία της προώθησης των τοπικών θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων που διακρίνονται για την ποιότητά τους, όπως το δαμάσκηνο, σε νέες αγορές αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου, //skopelos.teilar.gr/