Ύστερα από τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν το νέο ΕΣΠΑ και τις κυβερνητικές δράσεις για την προώθηση και την εύρυθμη λειτουργία του, έχουν παρατηρηθεί ανακρίβειες και ανεδαφικές εκδηλώσεις αγανάκτησης περί μη υλοποίησης του ΕΣΠΑ, από διάφορους φορείς και ΜΜΕ.
Κατόπιν τούτου και για την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σας ενημερώνουμε για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουμε αναλάβει σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», το οποίο αποτελεί ένα εκ των πέντε Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Συγκρότηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος – Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα
Το γραφείο μας ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την εξειδίκευση της πρότασης της χώρας αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν την Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα, και ειδικότερα τα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έπειτα από συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση.
Αν και ήταν ελάχιστος ο χρόνος προετοιμασίας, μιας και ελάχιστα είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, υπήρξε άμεση συνεννόηση με τα άλλα Υπουργεία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα οδηγήσει το Δημόσιο Τομέα στο 2020.
Έπειτα από σειρά επαφών με όλα τα Υπουργεία καθορίστηκαν οι άξονες των οριζόντιων δράσεων και τα επιμέρους έργα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στο νέο ΕΣΠΑ. Κατάληξη της προσπάθειας αυτής η ένταξη περίπου 80 έργων στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε στις 30 Ιουνίου, περίπου στο 60% του προϋπολογισμού.
Προτεραιότητες είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους και η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Χαρακτηριστικά υπάρχουν 9 έργα-σημαίες για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα και αφορούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ( Δήμους και Περιφέρειες) και τα ΚΕΠ ως την Φορολογική Διοίκηση, την Δικαιοσύνη και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Μεταφερόμενα έργα:
Αναφορικά με τα μεταφερόμενα έργα που προέρχονται από το προηγούμενο πρόγραμμα ''Διοικητική Μεταρρύθμιση'' 2007-2013, κατόπιν συνεργασίας με την υπεύθυνη Διαχειριστική Αρχή για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τη συνεννόηση με τα άλλα Υπουργεία και τους Φορείς δόθηκε βαρύτητα σε έργα με κριτήρια:
α) το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους πολίτες και
β) την αποφυγή δημοσιονομικής ζημίας.
Επειδή έργα μη ολοκληρωμένα θα επέφεραν την κάλυψη της χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή άμεσα από τα χρήματα που προέρχονται από τους Έλληνες πολίτες, έγινε η αξιολόγησή τους με στόχο την ενδυνάμωση των στόχων του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Εδώ τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συνάντηση με τον κύριο Z. Kazatsay, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην συνάντηση αυτή οικοδομήθηκε κλίμα ουσιαστικής συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση του προηγούμενου ΕΠ και την εύρυθμη λειτουργία του νέου ΕΠ ΜΔΤ 2014-2020.
Επικείμενες δράσεις
Η κατάθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του σχεδίου οριζόντιας δομής για το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΤΠΕ), αποτελεί προτεραιότητα που θα οδηγήσει στην άμεση προκήρυξη έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια η χρηματοδότηση της χώρας μας από το ΕΣΠΑ.
Περαιτέρω ήδη κινούμαστε προς την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης με χρονικό ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου 2015 για την ένταξη νέων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Επίσης στόχευση αποτελεί η προκήρυξη των προσκλήσεων για τα ήδη ενταγμένα έργα, ενώ βαρύτητα έχει δοθεί για προσκλήσεις που αφορούν τα έργα – σημαίες, όπως το έργο που αφορά την Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης Νομοθεσίας.
Το έργο αυτό μαζί με τα υπόλοιπα έργα – σημαίες, εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό για μια νέα, σύγχρονη και λειτουργική Δημόσια Διοίκηση προς όφελος των πολιτών.
Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα είναι διαθέσιμο για περαιτέρω ενημέρωση.
Ο ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ ΜΔΤ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ