Από εβδομάδα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις για τις ενισχύσεις οι παραγωγοί

Σε μία με δύο εβδομάδες θα μπορούν οι αγρότες να καταθέσουν ενστάσεις για τις μειωμένες πληρωμές των προσωρινών δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αντώνης Μωυσίδης, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ανακοινωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες. Θέλοντας να απαντήσει στις διαμαρτυρίες των παραγωγών για μειωμένα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύεται να καταθέσει το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται ο παραγωγός στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Σε ότι αφορά πάντως τις μειώσεις, αυτές οφείλονται στη νέα ΚΑΠ». Οπως ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, από τους 112.000 αγρότες που δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, η πλειονότητά τους, δηλαδή 90.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν επειδή τα αναλογούντα ποσά ήταν μικρότερα των 250 ευρώ που ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός». Ωστόσο, όπως τόνισε «οι μισοί από αυτούς θα λάβουν τελικά τις ενισχύσεις μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς όταν προσμετρηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στον όρο του “πρασινίσματος” θα ξεπεράσουν το κατώφλι του κανονισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, μιλώντας για την πληρωμή των ενισχύσεων, ανέφερε «ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης άνω του 1 δις σε 564.000 αγρότες και κτηνοτρόφους». Ερωτηθείς για τις αστοχίες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  δήλωσε ότι το σύστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  που υιοθετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι από τα πλέον περίπλοκα και διαβεβαίωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της διαδικασίας ενστάσεων.

Οσον αφορά το άλλο σημαντικό θέμα των ημερών, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, το οποίο εγκρίνεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποτελούν οι νέοι αγρότες. «Το ποσό που προορίζεται για δράσεις και επενδύσεις για νέους αγρότες θα είναι τουλάχιστον κατά 25% αυξημένο σε σχέση με τα κονδύλια που προβλέπονταν στο προηγούμενο ΠΑΑ. Πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με την μη απορρόφηση 500 εκατ. ευρώ!».